Tarptautinė telekomunikacijų sąjunga (ITU) atsakė į klausimą, kas yra „4G“  (0)

Technologijomis besidomintys skaitytojai jau seniai diskutuoja, ar Lietuvos radijo ir televizijos centro (Telecentro) „WiMAX“ technologijos pagrindu diegiamas „Mezon“ internetas gali būti vadinamas „4G“. Į šias diskusijas Lietuvoje buvo įtraukta net ir Ryšių reguliavimo tarnyba (RRT).


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Tiesa, RRT specialistai galutinių išvadų pateikti neskubėjo ir laukė, kol savo poziciją, kokias technologijas galima vadinti „4G“, išsakys Tarptautinė telekomunikacijų sąjunga (ITU). Tuo tarpu Telecentro atstovai tvirtino, kad „WiMAX” technologija yra pranašesnė už įprastinį 3G mobilųjį ryšį ir gali būti vadinama ketvirtosios kartos (4G) mobiliuoju ryšiu, taip pat ir šios technologijos internetas „Mezon“ – 4G mobiliuoju internetu. Apie tai mes jau esame užsiminę šiame išsamiame mobiliojo ryšio kartas pristatančiame straipsnyje.

Pagaliau buvo sulaukta ir oficialios ITU pozicijos dėl termino „4G“ naudojimo. Gruodžio 6 d. ITU pranešime spaudai teigiama, kad „4G“ apibūdinimas yra priskiriamas standarto „IMT-Advanced“ technologijoms, bet kartu pripažįstama, kad terminas „4G“ gali būti taikomas ir technologijoms „WiMAX“ bei LTE apibūdinti, kurios yra „IMT-Advanced“ standarto technologijų pirmtakės.

Išplatintame ITU pranešime rašoma: „Kaip pažangiausios pasaulyje belaidžio mobiliojo plačiajuosčio ryšio technologijos, „IMT-Advanced“ yra priskiriamos „4G“, nors pripažįstama, kad šis terminas nėra tiksliai apibrėžtas ir gali būti taikomas ir šių technologijų pirmtakėms – technologijoms LTE ir „WiMAX“ bei kitoms išplėtotoms 3G technologijoms, kurios šiuo metu naudojamų trečiosios kartos sistemų darbą ir pajėgumus pagerina iš esmės“.

Oficialų „IMT-Advanced“ apibūdinimą, pagal ITU, atitinka „LTE-Advanced“ technologija (standartas „LTE Release 10“) ir „WirelessMAN-Advanced“ technologija (standartas IEEE 802.16m arba „WiMAX 2“). Reiktų pažymėti, jog ITU pavadinimo „4G“ nenaudoja konkrečiam standartui apibrėžti – tai patvirtina, kad „4G“ yra rinkodaros tikslais naudojamas terminas.

Taigi, remdamiesi ITU apibrėžimu, jau tikrai galime girtis 4G technologijomis Lietuvoje: nuo 2009 m. kovo pas mus veikia 4G mobiliojo ryšio „WiMAX“ tinklas, kuriuo Telecentras teikia 4G interneto „Mezon“ paslaugas, o UAB „Omnitel“ jau atliko pirmuosius 4G LTE technologijos bandymus.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(0)
(0)
(0)

Komentarai (0)