„2 430 eurai +...“ Kiek Lietuvoje kainuoja įsirengti saulės elektrinę  (2)

Birželio 13 dienos ESO duomenimis, Lietuvoje gaminančių vartotojų yra kiek daugiau nei 107 tūkstančiai. Pernai jų buvo apie 89 tūkst. ir, palyginti su 2022-aisiais, padaugėjo dvigubai.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Vidutinė 1 kW saulės modulių kaina rinkoje šiuo metu yra 220 eurai, arba 53 proc. mažesnė nei pernai tuo pačiu metu, kai ji siekė 468 eurus. Tai rodo Lietuvos energetikos agentūros (LEA) šių metų antrąjį ketvirtį atliktas rinkos tyrimas, praneša ELTA.

Pasak LEA, apklausus daugiau kaip 30 saulės moduliais prekiaujančių ir saulės elektrines įrengiančių įmonių, nustatyta, kad šių metų gegužę vidutinė 1 kW galios saulės modulių kaina buvo 19 proc. mažesnė nei balandį, kai panašių saulės modulių kaina siekė 272 eurus.

Šių metų balandžio–gegužės LEA duomenimis, 10 kW galios saulės elektrinės modulių kaina vidutiniškai sudaro apie 38 proc. visos saulės elektrinės įrengimo kainos. Priklausomai nuo modulio techninių parametrų, naudojamos technologijos ir tipo bei gamintojo šalies, vidutinė pigesnių, mažesnio efektyvumo ir trumpesnio naudojimo laiko 10 kW modulių kaina gali būti apie 2 430 eurų, o brangesnių, ilgaamžiškesnių ir efektyvesnių – apie 4 285 eurų.

 

Išplatintame pranešime pažymima, kad įsirengti pigesnę 10 kW saulės elektrinę vidutiniškai gali kainuoti apie 6 279 eurų, brangesnę elektrinę – apie 8 600 eurų ir daugiau.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: ELTA
ELTA
(7)
(10)
(-3)
Kopijuoti, platinti, skelbti ELTA turinį be ELTA raštiško sutikimo draudžiama

Komentarai (2)