Ar mobilieji telefonai gali sukelti vėžį? Štai ką atskleidžia naujas tyrimas  ()

Tyrimo metu buvo nagrinėjamos mobiliųjų telefonių sąsajos su šešių skirtingų rūšių vėžiu.


Asociatyvi nuotr.
Asociatyvi nuotr.
© Mimzy (Free Pixabay license) | https://pixabay.com/photos/man-talking-on-the-phone-smartphone-1582238/

Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Mobiliųjų telefonų naudotojai visame pasaulyje gali lengviau atsikvėpti – jūsų įrenginys nesukels jums vėžio. Bent jau taip teigiama naujame išsamiame Pasaulio sveikatos organizacijos tyrime apie galimą radijo bangų poveikį sveikatai, rašo „Newsweek“.

Apžvalgoje išanalizuoti 63 tyrimai, atlikti 1994–2022 m. 22 skirtingose šalyse, ir nenustatyta jokio ryšio tarp mobiliųjų telefonų naudojimo ir smegenų vėžio, todėl baigėsi užsitęsusios diskusijos dėl šių prietaisų saugumo.

„Nerimas dėl naujų technologijų poveikio sveikatai yra įprastas ir paprastai padidėja, kai nauja technologija pradedama plačiai naudoti“, – sakė Oklando universiteto (Naujoji Zelandija) Psichologinės medicinos katedros profesorius Keithas Petrie.

[EU+Kuponai] Banggood 18-o gimtadienio rinkinukas! El. paspirtukai, nešiojami PC, žaidimų monitoriai, prekės automobiliams ir kt. + PayPal akcija (Video)
4780 8

Specialus 18-o gimtadienio rinkinukas

Kuponai

Galioja iki 2024-09-14/2025-08-01

Labai ribotas kiekis

Iš Čekijos/Kinijos sandėlių greitas ir saugus pristatymas

1) „ANGWATT CS1“ - el. paspirtukas, 1000W, vienu įkrovimu 85 km, 55 km/h

2) „Ninkear N16 Pro“ - 32GB+1TB, 2,5K ekranas, Windows 11

3) „KOORUI ‎34E6UC“ - 34 colių WQHD žaidimų monitorius

4) „Mudiro“ - kelioniniai 21/25 litrų talpos šaldytuvai su LED valdymo panele

5) „MUDIRO EW-S05“ - 500W aukšto slėgio plovimo įrenginys

6) „iMars X5“ - automobilinis vaizdo registratorius

Išsamiau

Tyrimo metu buvo nagrinėjamos mobiliųjų telefonių sąsajos su šešių skirtingų rūšių vėžiu – trijų rūšių, pažeidžiančių smegenis, ir hipofizės, seilių liaukų bei kraujo vėžiu. Pasaulinė komanda, vadovaujama organizacijos ARPANSA (angl. Australian Radiation Protection and Nuclear Safety Agency), taip pat analizavo smegenų vėžio augimo tendencijas per pastaruosius kelis dešimtmečius.

„Šie tyrimai neparodė, kad vėžio epidemiologijos atvejų būtų padaugėję, – pareiškime teigė vienas iš tyrimo autorių, Oklando universiteto vėžio epidemiologijos profesorius Markas Elwoodas. – Taip pat nenustatėme, kad radijo ar televizijos siųstuvų ar mobiliųjų telefonų bazinių stočių aplinkoje būtų padidėjusi vaikų leukemijos ar smegenų vėžio rizika.“

 

Kadangi 5G tinklai pradėtas naudoti neseniai, dar nėra pakankamai duomenų, kad būtų galima daryti tvirtas išvadas apie jų saugumą. Tačiau M. Elwoodas teigė, kad, sprendžiant iš to, ką kol kas matome, mažai tikėtina, kad jie kels grėsmę visuomenės sveikatai.

„Autoriai kruopščiai vertino ir koregavo galimus klaidinančius veiksnius atskiruose apžvelgtuose tyrimuose. Pagrindinės šio tyrimo išvados yra tos, kad, remiantis geriausiais iki šiol turimais įrodymais, atrodo, kad radijo dažnių elektromagnetinių laukų, kuriuos sukuria mobilieji telefonai ar telefonų antenos, poveikis reikšmingai nedidina rizikos susirgti vėžiu“, – sakė tyrime nedalyvavęs Ispanijos Kastilijos-La Mančos universiteto fizikos profesorius Alberto Najera.

 

Vis dėlto, tyrimo autoriai rekomenduoja tęsti epidemiologinę priežiūrą, ypač susijusią su naujomis technologijomis, tokiomis kaip 5G, nes įrodymai vis dar riboti ir išlieka tam tikrų neaiškumų, pavyzdžiui, dėl ilgalaikio poveikio ir jautresnių gyventojų pogrupių, rašo „Newsweek“.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Lrytas.lt
Lrytas.lt
(3)
(0)
(3)

Komentarai ()