„Ekrano jachta“ – ekranoplano atgimimas?  (5)

Jaronas Dicksonas, Monašo universiteto Australijoje studentas ir dizaineris, sukūrė vandeniliu varomos plaukiojančios jachtos koncepciją. Pavadino ją – „Ekrano jachta“ pagal žymią Sovietų Sąjungos sukurtą nuostabią transporto priemonę – Ekranoplaną.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Ekranoplanas – didžiulė, Sovietų Sąjungoje sumanyta transporto priemonė. Tai pusiau lėktuvas, pusiau valtis su trumpais sparnais. Ji gali čiuožti vandeniu arba žemės paviršiumi, naudodama ekrano efektą (wing-in-ground effect). Lėktuvas gali judėti slysdamas virš žemės ant oro pagalvės esant aukštam slėgiui, sukurtam tarp sparnų ir paviršiaus.

Tai ką pastatė sovietai buvo masyvi, 550 t sverianti transporto priemonė, kuri turėjo būti 66 pėdų aukštyje virš vandens lygio ir nuvažiuoti 450 mylių per valandą kartu su transporto priemonėmis ir kariuomene viduje. Dar žinoma kaip „Kaspijos jūros pabaisa“, tačiau, galiausiai, po Sovietų Sąjungos žlugimo jos gamyba buvo nutraukta. Tiesa, nesenai rašėme, jog Rusijos vyriausybė nusprendė atnaujinti „Kaspijos jūros pabaisos“ projektą.

„Ekrano jachta“ kaip degalus naudoja vandenilį ir kaip šalutinius produktus išskiria vandens garus. Tai oro pagalvių principu veikianti transporto priemonė, kuri, manoma iki 2025 m. taps tinkama nuolatinai gyventi. Jachta skrenda tik 4 m virš vandens aukštyje.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Ekoidėjos.lt
Ekoidėjos.lt
(2)
(0)
(2)

Komentarai (5)

Susijusios žymos: