Vien Saulės energija varomas katamaranas apiplaukė jau daugiau kaip pusę planetos (Video)  (5)

Panašu į mažiausią pasaulyje lėktuvnešį iš vaikiškų svajonių apie milžinišką Lego konstruktorių? Tačiau tai – didžiausias pasaulyje Saulės energija varomas laivas „Tûranor PlanetSolar“. Beje, jis dabar plaukia aplink pasaulį ir siekia pasaulio rekordo. Jei jį pasiekti pavyks, tai bus ne tik didžiausias, bet ir pirmasis laivas, apiplaukęs planetą, naudodamas vien Saulės energijos išteklius.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Į kelionę aplink Žemės rutulį katamaranas leidosi praėjusio rugsėjo 27 d., startuodamas Monake. Daugiau kaip per pusmetį vakarų kryptimi plaukęs laivas aplankė Maajamį (Florida, JAV), Kankuną (Meksika), kur vyko Jungtinių Tautų Pasaulinė klimato konferencija, taip pat Galapagų salyną. Perplaukęs Ramųjį vandenyną, „Tûranor PlanetSolar“ šiomis dienomis pasiekė Brisbeną (Australija).

31 metro ilgio (su saulės panelėmis – 35 m), 85 tonų talpos katamaranas kainavo 12,5 mln. eurų. Juo gali plaukti 40 keleivių, tačiau aplink pasaulį keliaujančią įgulą sudaro 6 asmenys. Pavadinimas „Tûranor“ parinktas iš J. R. R. Tolkieno romano „Žiedų valdovas“, ir reiškia „Saulės galia“ (angl. k. – „The Power of the Sun“).

Laivą dengia 537 m2 Saulės panelių, kurių generuojama elektros energija suka du elektrinius motorus. Katamarano forma šiai transporto priemonei suteikia galimybę pasiekti maždaug 26 km/h maksimalų greitį (kreiserinis katamarano greitis – 14 km/h).

Vaizdo siužetas apie Saulės energija varomo katamarano gimimą ir pirmąsias mylias jūroje:

(2)
(0)
(2)

Komentarai (5)