Ar programišiai galėtų nužudyti diabetiką, naudojantį insulino pompą? (Video)  (0)

Vykstančioje Black Hat konferencijoje Las Vegase buvo pristatytas pranešimas apie tai, kaip įsilaužėliai galimai gali paveikti insulino pompą iš už kelių šimtų metrų ir taip nužudyti savo auką.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Tiesa, Jay’as Radcliffe’as, pranešimo autorius ir saugumo tyrinėtojas, daug techninių detalių neatskleidė. Bet pranešime sakoma, jog tokia ataka galima, perėmus pompos signalą ir gavus jos valdymą, galima suleisti daugiau arba mažiau insulino negu turėtų ir dėl to žmogus gali numirti.

Šis pranešimas tapo nemalonia žinia diabetikamas, kurie turi būtent tokias pompas ir dar labiau paskatino diskusijas apie bet kokių informacinių sistemų saugumą ir programišių „neribotas galimybes“. Tuo labiau, jog šioje konferencijoje jau buvo įrodyta, kaip naudojantis vien išmaniuoju telefonu galima įsilaužti į atrodo pakankamai apsaugotas automobilines sistemas.

Tačiau ar tikrai programišiams viskas taip paprasta? Diabetu sergantis programuotojas Scott’as Hanselman’as naudojasi tokia pat insulino pompa, tad nusprendė pats patyrinėti, ar jos veiklą taip lengvai būtų galima sutrikdyti. Po savarankiškų tyrimų savo tinklaraščio įraše atskleidė kitokią tiesą apie šiuos nuogąstavimus. Jis atkapstė daugybę istorijų iš skirtingų šaltinių ir teigia, jog visuose pranešimuose, kaip kad ir jau minėtame aukščiau, niekur tiesiogiai nesakoma, kad tokia ataka labai paprasta, ar kad pats Jay’us Redcliffe’as ją įvykdė. Jis taip pat rašo, jog norint tokiu būdu atakuoti insulino pompą, reikia žinoti jos serijinį numerį, taip pat pompoje turi būti įjungta nuotolinio valdymo galimybė. O ji įjungta būna retai, jeigu iš viso egzistuoja.

Taigi, ši galimybė yra labiau teorinė nei praktinė, bet niekas nesako, kad tokių atakų vykdymas negali palengvėti ateityje. O kol kas belieka nusiraminti – ne viskas taip paprastai įvykdoma net ir talentingiems programišiams.

Jeigu nežinote, kas tai yra insulino pompa ir kam ji naudojama, tai aiškinama šaime video siužete:

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: FWD.lt
FWD.lt
Autoriai: Liudas Sodonis
(1)
(0)
(1)

Komentarai (0)