Gytis Dovydaitis. Keisti ir unikalūs fotoaparatai  (0)

Nieko jau paprastas fotoaparatas nenustebins, visi jie labai panašūs savo dizainu ir funkcijomis, skiriasi tik jų kokybė, tačiau, kaip ir visada bei visur, yra baltų varnų. Šįkart pasižvalgysim į tikrą egzotiką – netradicinius ar koncepcinius fotoaparatus, kurių dažnas profesionalus fotografas tikrai nėra čiupinėjęs.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Zippo žiebtuvėlis – fotokamera

Zippo jau nuo seno žinomi kaip vieni patikimiausių žiebtuvėlių gamintojų, tačiau prieš keletą metų ši firma pristatė akibrokštą – iš pirmo žvilgsnio, žiebtuvėlį, tačiau iš tikrųjų – fotoaparatą. Tai mažas, kišeninis fotaparatas, kuris greičiausiai fotografuoja prasčiau, nei Jūsų telefonas, tačiau yra mielas ir žaismingas, tai puikus siuvenyras ar dovana.

Jame integruota 64 Mb atminties, tad maksimalia jo fotografavimo rezoliucija – 640×480, tilps apie 30 nuotraukų. Kaina tokio žaisliuko yra apie 30$.

Pentax Optio NB1000 fotoaparatas Lego mylėtojams

Tai produktas žmonėms, kurie visą vaikystę praleido su Lego kaladėlėmis – dabar jie galės išlaisvinti savo vaizduotę ir susikurti kokį tik nori fotoaparatą jį dekoruodami Japoniškais Lego atitikmenimis – NanoBlocks.

Pats fotoaparatas, beje, savo funkciją taip pat atlieka gan padoriai - turi 14,1 megapikselių vaizdo sensorių, 4x optinį artinimą ir galimybę filmuoti 720p kokybe.

Kaina šio žaisliuko yra apie 240$.

Stamp.Y

Dabar bet kokiame fotoaparate yra galybė įvairiausių fotografavimo režimų, spalvų derinimo galimybių ir panašiai. Kažkam kilo idėja, kodėl gi nesukūrus fotoaparato gaminančio fotografijų štampus?

Taip ėmė realizuotis Stamp.Y koncepcinė fotokamera. Jūs nufotografuojate vaizdą, iš fotoaparato galo išimate LCD ekraną, ten randate kempinę, ją prispaudžiate ant popieriaus ir turit fotografijos štampą. Paprasta, originalu ir žavu! Kol kas tai tik idėja, tačiau ją realizavus aš tikrai norėčiau turėt tokį fotoaparatą kuprinėje.

NOVA DSLR

Tai dar vienas koncepcinis fotoaparatas, kol kas egzistuojantis tik brėžiniuose ir demonstraciniuose modeliuose, metantis iššūkį šiuolaikinei fotoaparatų ergonomikai.

Valdymas perskeltas į dvi puses, kurios sukinėjasi 180 laipsnių kampu, tad pilnai prisitaiko prie bet kokios fotografavimo pozicijos, o kiekviena fotoaparato funkcija pasiekiama vienu piršto paspaudimu, nereikia ieškoti mygtukų po fotoaparato korpusą, nes visi jie būna tiesiai po Jūsų pirštų galiukais tik pasiėmus fotaparatą į rankas.

Seitz 6×17 formato skaitmeninis fotaparatas

Tai tikrų tikriausias gigantas fotografuojantis 6×17 formatu, joks kitas fotoaparatas to daryti negali. Kalbant apie megapikselius, tai Canon 1D belieka tik slėptis po lapais prieš šį gigantą, kuris fotografuoja įspūdinga 120 megapikselių raiška, o ir dizaino banalumu skųstis jam tikrai nėra prasmės – fotografas su šiuo fotoaparatu atrodo lyg koks futuristinis karys su ginklu iš ateities.

Šis Seitz 6×17 sukurtas fotografuoti panoramoms, tačiau sunku sugalvoti, kam gali prireikti tokios didžiulės raiškos… Juolab, kad jo kaina taip pat atitinkama – 21 000 Eurų.

Vietnamo laikų fotoaparatas – šautuvas

Juk dažnai sakoma ne fotografuoti, o pyškinti, ar šaudyti, su šiuo fotoaparatu maksimaliai priartėtume prie minėtų sąvokų. Tai itin retas fotoaparatas, kurį naudojo Vietnamo karo metu. Už maždaug 1200$ jūs gausite šį fotoaparatą su juodu dėklu ir 5 objektyvais. Kiek jame praktiškumo, neaišku, bet kad egzempliorius išskirtinis ir žavus, tai abejonių nekyla.

Bushnell fotoaparatas – žiūronai

Turbūt dalis šį straipsnį skaitančių žmonių yra kadanors bandę fotografuoti per žiūronus – juk taip galima labai stipriai pritraukti vaizdą, kas kad kokybė prasta, bet smagu! O Bushnell kompanija sugalvojo, kodėlgi fotoaparato ir žiūronų nesujungus? Taip gimė šis produktas, kuris kainuoja nei daug, nei mažai – 185$ .

Jame yra integruotas 3,2 Mpx fotoaparatas su 16 Mb atmintimi ir galimybe įsidėti norimo dydžio SD ar SDHC atminties kortelę. Patys žiūronai yra kompaktiški, nesudėtingai gabenami, tad gal tai būtų visai gera dovana žmogui mėgstančiam tyrinėti gamtą žiūronų pagalba? Taip pat yra daugiau fotoaparatų – žiūronų, šie tikrai ne vieninteliai: Bushnell gamina visą liniją panašių produktų.

Mėtomas fotoaparatas darantis 360° panoramas

Tai vieno studento idėja tampanti realybe – jūs tiesiog paimate šį fotoaparatą, metate taip aukštai, kaip tik galite, o jis padaro sferinio vaizdo panoramą - kaip tai atrodo gyvai galite peržiūrėti šiame straipsnyje.

Jame yra integruoti 36 mobiliųjų telefonų fotoaparatai, kiekvienas palaikantis 2 Mpx rezoliuciją. Bendrai paėmus – gauname 72 Mpx rezoliucijos kadrą, tačiau turint omeny, jog tai sferinė 360° panorama, tai nėra daug. Bet kokiu atveju, šis konceptas žavi savo paprastumu ir idėja, jo kūrėjas šiuo metu kaip tik ieško rėmėjų, kad galėtų pradėti masinį fotoaparato gaminimą.

Lytro

Tai revoliuciją žadantis fotoaparatas fiksuojantis ne regimąją šviesą, o, kaip teigia kūrėjai, šviesos lauką, dėl to fotografuojant vaizdas nefokusuojamas, tiesiog sugaudoma aplamai visa šviesa patenkanti į objektyvą. Koks to privalumas? Vaizdą sufokusuoti galėsite grįžę namo, prie kompiuterio - plačiau apie šią idėją galite paskaityti  straipsnyje Fokusavimas po fotografavimo: jau galima užsisakyti neįprastas „Lytro“ kameras.

Tai įdomi ir unikali idėja, tik įdomu kas iš to išeis. Jei norite sužinoti pirmieji – jau priimami išankstiniai užsakymai, vienas toks fotoaparatas kainuoja nuo 399$ iki 499$, priklausomai nuo vidinės atminties dydžio.


Neaišku kiek šių fotoaparatų yra praktiški ir tikrai naudingi, bet faktas kad visi jie daugiau ar mažiau įdomūs, tokius pačiupinėti būtų išties įdomu. O kas žino, galbūt dalis čia minėtų koncepcijų yra fotoaparatų ateitis?

Straipsnio autorius Gytis Dovydaitis iš fotofabrikas.lt/fotostudija.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: fotofabrikas.lt
fotofabrikas.lt
Autoriai: Gytis Dovydaitis
(1)
(0)
(1)

Komentarai (0)

Susijusios žymos: