Sukurtas žmones nutildantis „ginklas“  (9)

Ekspertai iš Japonijos pristatė įdomią technologiją: savotišką nemirtino poveikio „ginklą“, kuris šaudo garso bangomis - pastarosios sugeba pertraukti žmonių kalbas ir juos paprasčiausiai nutildyti.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Ginklas veikia uždelsto girdimojo grįžtamojo ryšio metodo principu. Prie ginklo pritvirtintas mikrofonas fiksuoja taikinio skleidžiamą garsą ir grąžina jį atgal po 0,2 sekundės pertraukos. Nutildančiojo ginklo sukeliamas garsas visiškai suklaidina žmogaus smegenis – žmogus paprasčiausiai nebegali kalbėti. Ekspertai teigia, jog šis prietaisas žmogaus sveikatai ar gyvybei nekelia visiškai jokio pavojaus – tiesiog akimirkai sumaišo protą, skelbia extremetech.com.

Įprastai žmogaus smegenys jo kalbą suvokia ir apdoroja sinchroniškai – iš karto. Apdorojimo procesas smegenyse vyksta labai sklandžiai, todėl pats žmogus gali nekreipti dėmesio į jo tariamų žodžių garsą. Tačiau smegenų atsaką užtenka vos truputį pakeisti ir žmogaus smegenys pradeda girdėti ne tik žmogaus balsą, bet ir keistą aidą, sukuriamą naujojo ginklo. Šis neįprastas derinys toks efektyvus, jog iš karto „išjungia“ smegenų dalį, atsakingą už kalbą. Žmogus akimirksniu praranda kalbos dovaną.

Pirmieji šio ginklo (jeigu tik šį prietaisą galima taip vadinti) modeliai veikė tik per asmeninį kompiuterį, kur buvo apdirbamas ir iš kur atgal siunčiamas taikinio skleidžiamas garsas. Tačiau antrasis šio prietaiso prototipas puikiai veikia be jokios papildomos aparatūros ir programinės įrangos. Viskas, ko reikia, norint nutildyti plepų žmogų, telpa patogiai į ranką paimame įrenginyje. Taigi ji galite nešiotis visur, kur tik norite.

Šio nutildančio ginklo kūrėjai teigia, jog jis gali būti naudojamas nekaltiems tikslams – pavyzdžiui bibliotekose, kur neretai prireikia tildyti per garsiai besimokančius studentus. Jis taip pat praverstų ir dideliuose žmonių susibūrimuose, susirinkimuose, kur būtina užtikrinti, kad niekas nepertrauktų kalbėtojo.

Tiesa, žodžio laisvės šalinininkai irgi turėtų sunerimti. Turint tokį prietaisą, be vargo bus galima nutildyti nepatogią tiesą garsiai norinčius išsakyti žmones. Ateityje be šio ginklo turbūt nebus įsivaizduojami jokie mitingai ir protesto akcijos – vos vienas paspaudimas ir minia nuščius.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: delfi.lt
(0)
(0)
(0)

Komentarai (9)