„Mobotix“ vaizdo kameroms Antarktidoje – 10 metų  (0)

Šiomis dienomis sukanka dešimt metų, kai Antarktidos žemyne veikiančioje O'Higginso tyrimų stotyje buvo įrengtos „Mobotix“ stebėjimo kameros. Jų pagrindinė užduotis – stebėti šalia stoties esančio radijo teleskopo būklę, bet kameros dažnai užfiksuoja ir stoties prieigose laisvai vaikštinėjančius pingvinus.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Pingvinai subūrė savo internetinę gerbėjų grupę, o „Mobotix“ kameros tapo pirmosiomis gyvūnų stebėjimo kameromis pietiniame Žemės ašigalyje, sakoma bendrovės „Mobotix“ pranešime. O'Higginso tyrimų stotį 1991 metais įkūrė Vokietija, joje ištisą parą priimami ir apdorojami palydovų siunčiami duomenys. Šiam tikslui stoties prieigose buvo sumontuotas didžiulis radijo teleskopas, kuriam stebėti iš pradžių naudota analoginė kamera. Tačiau ji veikė tik esant pakankamai geram apšvietimui, todėl netiko būti naudojama ištisą parą. 2002 metais buvo pasirinkta pažangi „Mobotix“ kamera „M1“, galėjusi fiksuoti didelės raiškos vaizdus net ir esant prastam matomumui. „Nuo tada, kai buvo įrengtos šios kameros, mes galime tiesiogiai stebėti radijo teleskopą ir nuolatos matyti jo padėtį“, – teigė O'Higginso stotyje dirbantis mokslininkas Reineris Wojdziakas, praleidžiantis Antarktidoje kelis mėnesius per metus.

Prastas matomumas – ne vienintelis iššūkis. Kadangi Antarktida išsiskiria itin atšiauriomis klimato sąlygomis, joje veikiančiai technikai reikia atlaikyti didelius išbandymus: temperatūrų svyravimus, galinčius siekti nuo 10 laipsnių šilumos iki 30 laipsnių šalčio ir daugiau, ar uraganinio stiprumo vėją, kurio greitis kartais pasiekia iki 250 km/val. Skelbiama, kad tyrimų stotyje įrengtos „Mobotix“ kameros su šiais išbandymais sugebėjo susidoroti sėkmingai ir iki šiol veikė be sutrikimų.

Pasak bendrovės atstovų, viena patikimo „Mobotix“ kamerų veikimo priežasčių yra jų konstrukcija. Kamerose nenaudojamos jokios judančios dalys, kameroms nereikia ventiliacijos, kadangi jos neįkaista. Decentralizuota apdorojimo ir įrašymo funkcija reikalauja mažesnio ryšio kanalo pralaidumo ir sumažina visos sistemos eksploatavimo sąnaudas. Be to, šios kameros veikia naudodamos 3-4 W energijos. Tradicinė stebėjimo kamera sunaudotų apie 40 W energijos ir būtų sunkiai pritaikoma tokiose sąlygose.

Per pastarąjį dešimtmetį „Mobotix“ kamerų užduotis O'Higginso tyrimų stotyje buvo paįvairinta: šiuo metu dvi kameros stebi radijo teleskopo ir stoties prieigas, o dvi papildomos kameros filmuoja čia vis užsukančius pingvinus.

Radijo teleskopas yra pamėgta pingvinų vieta, kadangi jo korpusas ir platforma, ant kurios jis įrengtas, suformuoja užuovėją, kurioje nuo stipraus vėjo slepiasi pingvinai. Jie greičiausiai nė nenutuokia, kad internete yra subūrę juos stebinčių gerbėjų grupę, sakoma pranešime.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(0)
(0)
(0)

Komentarai (0)