Sukurta kamera, galinti matyti, kas yra už kampo (Video)  (9)

Masačiusetso technologijos instituto (Masachusets Institute of Technology, MIT) mokslininkai paskelbė įdomų darbą, aprašantį sistemą, kuri gali fiksuoti tiesiogiai nematomų objektų trimačius atvaizdus.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Jos veikimo principas panašus į periskopo, tačiau vietoj šviesą atspindinčių veidrodžių pasinaudojama natūraliais daiktais, tokiais kaip durys, sienos, grindys, kurie šiaip nėra gerai atspindintys šviesą. 

Nedidelis lazeris siunčia ypač trumpus šviesos impulsus, kurie, atsimušę nuo aplinkinių objektų, atsispindi ir nuo už neperregimos sienos esančio manekeno ir grįžta į kamerą. Ji nėra įprastinė, nes gali registruoti ir laiką, praėjusį nuo lazerio impulso iki fotonų užregistravimo kameros matricoje. Šis laikas išmatuojamas kelių pikosekundžių tikslumu, todėl po keliasdešimt lazerio impulsų kompiuteris gali atskirti, nuo kokių objektų grįžo atsispindėję fotonai, išskirti tuos, kurie atsispindėjo nuo dominančio objekto ir apskaičiuoti jo erdvinę formą net milimetro dalių tikslumu.

Teigiama, kad tokia sistema būtų naudinga žmonėms, dirbantiems pavojingose patalpose, o ateityje gal ir navigacijos sistemos, padedančioms pamatyti, kas laukia už kampo.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MokslasPlius
MokslasPlius
(0)
(0)
(0)

Komentarai (9)