IBM superkompiuterį „Aquasar“ šaldo… pašildytu vandeniu (Video)  (1)

Maždaug prieš dvejus metus korporacija IBM pradėjo eksploatuoti superkompiuterį „Aquasar“, kuris turi gana unikalią aušinimo sistemą – procesorius šaldė iki 60°C pašildytas vanduo.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Vėliau vanduo itin šaldomas nebuvo, kadangi jis vėliau patekdavo instituto, kuriame superkompiuteris buvo sumontuotas, šildymo sistemą. Naujos sistemos realizacija superkompiuteriui aušinti iš pradžių buvo laikoma eksperimentine.

Akivaizdu, jog metodas pasirodė toks efektyvus, jog aprašytas sprendimas tapo superkompiuterio Leibnico skaičiavimų centre (Leibniz Supercomputing Centre, Vokietija) aušinimo sistemos pagrindu, tačiau jau kaip komercinis produktas. Superkompiuteris pavadintas „SuperMUC“, jį sudaro „iDataPlex Direct Water Cooled dx360 M4“ serveriai, kuriuose yra 18 000 „Intel Xeon“ procesorių (iš viso 150 tūkst. branduolių), o visos sistemos sparta sudaro 3 petaflopus.

Procesorių ir operatyviosios atminties aušinimui taip pat naudojamas pašildytas vanduo, tik dabar iki 45 °C. IBM mokslininkų teigimu, toks metodas reikalauja iki 40 % mažesnių energijos išlaidų, o šaltu metų laiku sušildytas vanduo bus naudojamas Leibnico centro šildymui. Skaičiavimai parodė, jog tai leis sutaupyti maždaug 1 mln. eurų per metus, kurie būtų buvę skirti komunalinėms išlaidoms.

Beje, paskutiniu metu ne tik šis projektas kompanijai IBM tapo sėkmingu superkompiuterių srityje. Naujausioje galingiausių pasaulio superkompiuterių TOP500 redakcijoje „SuperMUC“ tapo galingiausiu sprendimu Europos teritorijoje. Savo ruožtu, pasauliniu lygmeniu buvęs japonų kompanijos „Fujitsu“ sukurtas gigantas „K Computer“ taip pat užleido pirmąją vietą, ir ne bet kam, o IBM sukurtam sprendimui „Sequoia“.

„IBM Sequoia“ sumontuotas „Lawrence Livermore“ nacionalinėje laboratorijoje (JAV). Kompleksas gavo naujausius „BlueGene/Q“ klasterius, kuriuose įmontuoti „Power BQC“ procesoriai, turintys po 16 branduolių ir dirbantys 1,6 GHz taktiniu dažniu. Bendras branduolių skaičius siekia įspūdingus 1 572 864 vienetų, tuo tarpu sparta teste „LinPak“ siekia 16,32 petaflopus (maksimumas – 20,1 petaflopų).

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Faceit.lt
(0)
(0)
(0)

Komentarai (1)

Susijusios žymos: