Suomiai iš vandens lašelių kuria kompiuterių loginius elementus (Video)  (0)

Mokslininkai iš Aalto universiteto (Suomija) pademonstravo, kad vandens lašeliai gali būti panaudoti logines funkcijas atliekantiems elementams kurti.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Mokslininkai atrado, kad po susidūrimo vienas su kitu ant hidrofobinio (atstumiančio vandenį) paviršiaus, du vandens lašeliai elgiasi lygiai taip pat, kaip ir biliardo kamuoliai.

Tyrimuose buvo naudojamas vario paviršius, padengtas sidabru ir specialiais fluoro junginiais, taip padarant superhidrofobinį paviršių, nuo kurio maži lašeliai galėjo tiesiog nuriedėti, paviršių vos vos pakreipus. Paviršiuje buvo padaryti ir hidrofobiniai takai, kurie nukreipdavo lašelius reikiamu keliu.

Buvo gautas didelis rezultatų pasikartojamumas, taigi vandens lašeliai gali būti naudojami loginiams elementams pagaminti, jei kiekvieną lašelį laikytume skaitmeninės informacijos bitu. Tokie loginiai elementai (tiesa, pagaminti puslaidininkių pagrindu) yra visų skaitmeninių prietaisų pagrindas, o jie atlieka dvejetaines operacijas, dar vadinamas Bulio loginėmis operacijomis.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MokslasPlius
MokslasPlius
(0)
(0)
(0)

Komentarai (0)