NASA finansuoja maisto spausdintuvo kūrimą (Video)  (6)

NASA nusprendė finansuoti mokslinių tyrimų projektą, kurio tikslas – trimatis maisto spausdinimas. Mechanikos inžinierius Anjanas Contractorius gavo 125 tūkst. JAV dolerių dotaciją prototipiniam 3D spausdintuvui kurti. Šio spausdintuvo produktai būtų ne plastmasinės detalės, o maistas.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Tikimasi, kad tokia sistema galėtų gaminti maistą astronautams ilgalaikėse kosminėse kelionėse, tačiau inžinierius turi ir didesnių tikslų – jis su tokiu spausdintuvu norėtų išspręsti viso pasaulio bado problemas tuo pačiu sumažinant taršą. Spausdintuvo programinė įranga kuriama atviro kodo pagrindu, o techninės įrangos pagrindas – taip pat atviro kodo „RepRap Mendel“ 3D spausdintuvas, skelbia theverge.com. Esminė spausdintuvo idėja – panaudoti maisto „bazines sudėtines dalis“, saugomas pakeičiamose talpose miltelių pavidalu. Derinant visų keturių talpų turinį įvairiomis proporcijomis, spausdintuvas turėtų generuoti didelę maisto įvairovę. Maisto komponentų talpos „galiotų“ 30 metų – daugiau nei pakankamai dabartinėse kosmoso agentūros ambicijose numatytoms kosminėms kelionėms. Korporacijai "Systems & Materials Research" (SMRC) vadovaujantis A. Contractorius, jau įrodęs, kad jo sistema veikia bent baziniame lygmenyje ir atspausdinęs šokolado, artimiausiomis savaitėmis visą laiką skirs tam, kad galėtų atspausdinti picą.

Pirmiausia turėtų būti atspausdintas tešlos sluoksnis, kuris dar spausdinimo metu bus ir kepamas, vėliau su vandeniu ir aliejumi bus sumaišyti pomidorų milteliai, taip pagaminant pomidorų padažą. Kiti picos priedai bus iš kol kas konkrečiai neaprašyto „baltyminio sluoksnio“. Kol kas projektas yra ankstyvoje vystymo fazėje, tačiau sėkmės atveju tai būtų milžiniškas šuolis link „Star Trek“ seriale matyto įtaiso – replikatoriaus.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: delfi.lt
(4)
(0)
(0)

Komentarai (6)