„Šiukšlių karys”: filmas, pakeisiantis jūsų požiūrį į architektūrą (Video)  (1)

Sparčiai didėjant susirūpinimui planetos ekologine situacija, architektūra atsidūrė po didinamuoju stiklu. Ieškoma įprastinių statybinių medžiagų pakaitalų, saulės ir vėjo energijos integravimo galimybių bei kitų įmanomų žaliųjų sprendimų. Viskas vyksta lėtai ir nuosekliai, žingsnis po žingsnio judant užsibrėžto tikslo link. Laimei, Jungtinėse Amerikos Valstijose gyvenančiam architektui Maiklui Reinoldsui (Michael Reynolds) toks lėtas vystymasis nebuvo priimtinas, tad jis nusprendė viską keisti greitai ir radikalai, tapdamas tikru šiukšlių kariu.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Oliverio Hodgo (Oliver Hodge) sukurtoje dokumentinėje juostoje „Šiukšlių karys” (angl. „Garbage Warrior”) pasakojama apie unikalią asmenybę – profesionalų architektą Maiklą Reinoldsą, kuris nusprendė iš esmės pakeisti gyvenamojo namo sampratą ir sukurti naują, ekologinę pusiausvyrą išlaikantį būsto modelį. Šio architekto namai, tai ne tik įprastinis stogas virš galvos – tai ištisa mašina, aprūpinsianti jūsų namus atsinaujinančia elektros energija, karštu bei šaltu vandeniu, šildymu ir net gi šviežiomis daržovėmis. Dėl tokių išskirtinių savo savybių, Reinoldso kuriami namai buvo praminti “the earthships” (anlg. earth – žemė, ship – laivas) ir buvo sulyginti su į žemę nusileidusias erdvėlaiviais, kuriuose galima rasti visko, ko reikia išgyvenimui.

Saulės energija, lietaus vanduo, nemokamas šildymas – ką bendro su visu tuo turi šiukšlės? O gi tai, kad jos yra pagrindinė šių stebuklingų namų konstrukcinė medžiaga. Ilgai eksperimentavęs ir išmėginęs daugybę įvairių statybos metodų, Maiklas Reinoldsas ištobulino savitą statybos būdą iš žeme prikimštų padangų, senų skardinių bei tuščių butelių. Jo teigimu, spręsti mūsų planetą alinančią šiukšlių problemą būtina jau dabar, o statyba iš niekam nebereikalingų atliekų yra vienas ekonomiškiausių jų panaudojimo būdų.

Žavi ir tai, jog tokia statyba yra itin pigi, mat didžiąją dalį reikalingų medžiagų galima gauti tiesiog už dyką ir rasti visai šalia namų. Tiesa, ši taisyklė negalioja Naujosios Meksikos valstijoje, kur gyvena ir dirba pats Reinoldsas, nes čia šie namai tapo tokie populiarūs, jog buvo sunaikinti visi senų padangų sąvartynai ir dabar šią medžiagą tenka gabentis iš kitur.

Savo pavyzdžiu Maiklas Reinoldsas įkvėpė daugybę planetos ateitimi besirūpinančių žmonių. Naujojoje Meksikoje įsikūrė ištisi earthship kvartalai, o architekto komanda nenuilsdama keliauja po visą pasaulį bei moko šio unikalaus statybos meno. Rodos, viskas šviesu ir tobula, tačiau ne visi buvo sužavėti tokiais architekto pasiekimais ir užuot parėmę jo eksperimentus nusprendė sustabdyti standartų neatitinkančią statybą. Reinoldsas neteko architekto licencijos ir pradėjo naują kovą, tik jau nebe su šiukšlėmis, o su valdžios įstaigomis.

Kaip baigėsi architekto kova su biurokratais, kaip atrodo jo stebuklingi namai bei juose gyvenantys žmonės bei kas tas Maiklas Reinoldsas galite išvysti dokumentiniame filme „Šiukšlų karys”. Istorijoje, kuri tikrai įkvėps siekti savo svajonės, kad ir kokia nereali ji bebūtų.


Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Grynas.lt
Grynas.lt
Autoriai: Eglė Plytnikaitė
(9)
(0)
(1)

Komentarai (1)