Kaip tokiu oru pasistatyti iglu namelį? (Video)  (0)

Pagaliau atšalus orams ir atėjus tikrai baltai žiemai, smagu pasimėgauti ir jos teikiamais malonumais. Vienas jų - tai iglu, kupolinio namo iš sniego blokų statyba, prieinama kiekvienam žiemiškų pramogų išsiilgusiam entuziastui. Šis užsiėmimas ypač patinka vaikams, tačiau tinka ir suaugusiems.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Pirma, būtina išsirinkti tinkamą vietą

Pirmiausia reikia išsirinkti statyboms tinkamą vietą. Iglu konstravimą gerokai paspartina ir palengvina nuožulni sniego kalva į kurią galima tiesiog įsirausti ir storą sniego sluoksnį formuoti aplink, taip sutaupant ne tik jėgų, bet ir laiko. Tačiau norint sukurti tradicinės formos kupolą, jį vertėtų statyti ant lygaus pagrindo.

Išsirinkus vietą galima pradėti gaminti sniego blokus. Lengviausia juos paruošti į pasirinkto dydžio plastikines dėžes prikrečiant sniego ir tvirtai jį suspaudžiant. Kuomet dėžės turinys atrodo pakankamai kietas, jis krečiamas lauk ir yra paruoštas naudoti.

Kiek lėtesnis, tačiau įdomus yra kitas tokių blokų gamybos būdas, kai sniege iškasamas ilgas, tiesus griovys, kurio gylis atitinka norimą sniego blokų storį, o patys blokai pjaunami iš abiejų griovio pusių, fromuojant norimo dydžio stačiakampius.

Kaip vyksta statyba?

Statybą reikėtų pradėti nuo įėjimo paruošimo. Iglu tipo name tai žemiausia statinio dalis, mat pro ją turi išeiti šaltas oras, kurį išstumia šilto oro srovė esanti viduje. Įėjimo tunelis turėtų būti giliausias ties iglu slenksčiu ir lėtai kilti į viršų lendant į išorę.

Kuo įėjimo tunelis giliau – tuo šilčiau bus iglu viduje, tačiau jei įmanoma, kasant nereikėtų pasiekti žemės paviršiaus, nes sniegas yra puikus šilumos izoliatorius.

Paruošus įėjimą, galima pradėti iglu sienų statybą. Sniego blokai dedami ratu formuojant norimo skersmens statinį. Išėjimo angą su tiesiu, paaukštinto pusrutulio formos tuneliu galima formuoti iš karto arba iškirsti baigus viso kupolo statybą. Baigus kiekvieną sniego blokų eilę, tarp jų likę tarpai turi būti atidžiai užpildomi sniegu. Šviežiu sniego sluoksniu patartina padengti ir kiekvienos blokų eilės viršų.

Sienos keliamos į viršų vis mažinant namelio skersmenį ir formuojant kupolą. Kad tai padaryti būtų paprasčiau, aukščiau esantiems namelio sluoksniams patariama naudoti mažesnius sniego luitus. Pasiekus viršų, paskutiniam iglu sluoksniui paprasčiausia naudoti didelį sniego luitą, kuris visiškai uždengtų likusios skylės plotą. Luito formą galima dailinti jau po to, kai jis užkeliamas ant statinio viršaus. 

Apdailinimo darbai

Baigus statybą, kiek įmanoma dailiau išlyginkite vidines iglu sienas. Jos turi būti glotnios, kietos ir lygios. Šis procesas paspartina vidaus oro cirkuliaciją, o tirpstantis sniegas tokiomis sienomis teka ant žemės, o ne varva ant galvos. Esant poreikiui, kupolo formos iglu struktūros gali būti jungiamos tarpusavyje, sukuriant ištisą tokių sniego kambarių kompleksą.

Teisingai pastatytame iglu galima statyti mažą šildymo krosnelę ir mėgautis žiemiška arbata bei pokalbiais. Norint iglu namelyje kurti ugnį, jos viršuje reikia palikti skylę dūmams išeiti, tačiau su tokia konstrukcija reikia būti itin atsargiems, nes esant nepakankamai greitai oro cirkuliacijai viduje gali susikaupti didelis kiekis dūmų.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Grynas.lt
Grynas.lt
Autoriai: Eglė Plytnikaitė
(8)
(0)
(0)

Komentarai (0)