Ypač ploni kondensatoriai gali padėti kurti naujos kartos elektronikos komponentus  (0)

Japonijos mokslininkai iš Nacionalinio Medžiagų mokslo instituto (the National Institute for Materials Science) sukūrė technologiją, kuri leidžia gaminti gerokai mažesnius kondensatorius – vienus iš paprasčiausių, tačiau labai svarbius elektroninių grandinių komponentus. Jų darbo rezultatai paskelbti moksliniame žurnale „ACS Nano“, kuriame teigiama, kad pasiūlyta technologija gali paspartinti kompaktiškų naujos kartos elektroninių prietaisų kūrimą.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Dabartinės medžiagų apdirbimo technologijos jau beveik pasiekė ribą, nuo kurios toliau mažinti tokius komponentus, kaip kondensatoriai, paprastai gaminami iš laidininkų sluoksnių, atskirtų izoliatoriais, tampa labai sudėtinga. Mėginamos kurti inovacijos, paremtos nanotechnologijomis, tačiau nanokondensatorių gamyba vis dar išlieka pakankamai kietu riešutu.

Japonų mokslininkai pasiūlė paprastesnį būdą ultraploniems kondensatoriams gaminti – panaudoti nanotechnologijas tik dalinai, pagaminant „sumuštinius“, sudarytus iš dviejų skirtingų tipų kalcio niobato ir rutenio oksidų nanosluoksnių.

Pasirodė, kad tokių kondensatorių talpos tankis yra ir siekia apie 27,5 mikrofaradus vienam kvadratiniam centimetrui, o tai maždaug 2000 kartų daugiau, nei šiuolaikinių kondensatorių talpos tankis.

Gamybos procese sluoksnis po sluoksnio formuojami laidininkų ir dielektrikų nanosluoksniai, ir tam nereikalingi brangūs gamybos ar specialūs elektrodų privirinimo procesai.

Tokie suformuoti nanokondensatoriai iš karto gali būti sumontuoti ant plastikinių arba lanksčių paviršių.

Mokslininkai teigia, kad tokie kondensatoriai gali būti naudojami ir spausdintinėse plokštėse, ir DRAM duomenų saugojimo lustuose. Jie taip pat spėja, kad tokios dvimatės oksidų nanosluoksnių struktūros gali būti dar efektyvesnės, nei grafeno.

(10)
(0)
(1)

Komentarai (0)