Kaip užtikrinti saugumą internete: 5 FTB patarimai  (6)

Visai neseniai Mary Galligan vadovavo JAV Federalinio tyrimų biuro (FTB) Niujorko skyriaus kibernetinių ir specialiųjų operacijų padaliniui. Tarp įvairių jo užduočių buvo ir hakerių bei kitų kibernetinių nusikaltėlių gaudymo operacijos, praneša CNN.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Šiuo metu M. Galligan dirba bendrovėje „Deloitte“: ji konsultuoja saugumo klausimais. Štai penki jos patarimai eiliniams interneto vartotojams, kurie norėtų apsaugoti savo privatumą pasauliniame tinkle.

1. Keiskite savo slaptažodžius kartą per mėnesį.
Slaptažodžiai - tai raktai į jūsų asmeninį gyvenimą. Jei nusikaltėlis gaus prieigą prie jūsų elektroninio pašto ar interneto paskyrų, nustebsite, kaip lengvai jis galės prasibrauti prie kitų jūsų privataus gyvenimo sričių.

Naudinga įsivaizduoti, kad visi jūsų slaptažodžiai periodiškai tampa žinomi piktavaliams. Tai neleis pernelyg atsipalaiduoti ir numoti ranka į potencialias grėsmes.

2. Nurodinėkite neteisingą kontaktinę informaciją.
Kiekvieną kartą, kai tik kuriuose nors tinklalapiuose jūsų paprašys nurodyti savo el. pašto adresą ar telefoną, gauta informacija bus sujungta ir apibendrinta. Dėl to daugelis internetine prekyba besiverčiančių kompanijų plečia duomenų bazes, kurios atskleidžia ne tik tai, kur jūs gyvenate, bet ir daug kitos informacijos.

Įsilaužimo net ir į stambių kompanijų vidinius tinklus faktai liudija, kad duomenys apie klientus apsaugoti nepakankamai. Todėl, pasak M. Galligan, visada prekybos atstovams duokite telefono numerius ir el. pašto adresus, kurie neatvestų tiesiai prie jūsų.

3. Jeigu reikalaujama, kad asmens dokumentu su nuotrauka patvirtintumėte savo tapatybę, nerodykite vairuotojo pažymėjimo.
Tai bendra saugumo taisyklė - neatskleidinėkite daugiau informacijos, nei tai yra būtina. Vairuotojo pažymėjime yra jūsų gimimo data ir adresas. Vietoje jo rodykite kokį nors kitą dokumentą su savo nuotrauka.
4. Jokių su internetine bankininkyste susijusių programų.
M. Galligan pataria būti itin atsargiems su viskuo, kas tik susiję su prieiga prie jūsų banko sąskaitos. Kadangi užkrėsti jūsų kompiuterį šnipinėjimo programomis neįsivaizduojamai paprasta, ekspertė pataria nepirkti prekių internete ir nesinaudoti interneto banku iš vieno ir to paties kompiuterio. Tai taikoma ir išmaniesiems telefonams.
5. Turėkite vieną el. pašto adresą, specialiai skirtą šlamštlaiškiams.
Kai įvairios kompanijos prašo jūsų el. pašto adreso, nurodykite būtent šį: į jį bus siunčiami įvairūs komerciniai pasiūlymai, o po kurio laiko pasipils ir masiškai siuntinėjama neprašyta reklama. Taip labiau apsaugosite savo asmeninę pašto dėžutę nuo visokio šlamšto. Jei vienos ar kitos bendrovės vidinis tinklas bus išlaužtas, jūsų tikroji pašto dėžutė liks saugi.
Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: TV3
TV3
(13)
(2)
(11)

Komentarai (6)