Fantastiška šviesa  (13)

Pilkos dirbtuvės pramonės parke Indianoje neprimena vietos, kur tikėtumeisi rasti daržininkystės ateitį. Bet kaip bebūtų, tai yra švarus, kontroliuojamo klimato kambarys, pilnas nejaukiai idealių augalų. Jie auga 22 valandas per parą, 365 dienas per metus pusaštunto metro aukščio bokštuose, nepaliesti kenkėjų ir maudydamiesi nežemiškoje rožinėje šviesoje.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Šiame 2,5 milijonų dolerių technorojuje, valdomame Green Sense Farms kompanijos, kritiškai svarbūs yra tūkstančiai raudoną ir mėlyną spalvą skleidžiančių diodų (LED). Jų skleidžiama šviesa tiksliai atitinka mėgiamiausią čia auginamų augalų – salotų, lapinių kopūstų, bazilikų ir laiškinių česnakų.

Idėja atsisakyti dienos šviesos vardan dirbtinės nėra nauja. Tai teikia nemažai privalumų: pavyzdžiui, nereikia jaudintis dėl orų kaitos, neminint galimybės auginti kiaurą parą (nors porą valandų per dieną reikia paskirti augalų miego ekvivalentui, pabrėžia Gus van der Feltz iš Philips). Augalų pernešimas viduje leidžia jais rūpintis ir kitaip. Vanduo gali būti nuolatos panaudojamas iš naujo, o jutikliai gali aptikti, kokių maistini medžiagų trūksta ir suteikti jų mažomis, tiksliomis dozėmis.

O LED daug kuo pranašesni už tradicines, fluorescencines lempas. Pirma, jos daug efektyvesnės, o tai padeda taupyti elektrą. Didelis efektyvumas reiškia ir mažiau išskiriamos šilumos, o tai atpigina oro kondicionavimą. Vėsesni šviesos šaltiniai gali būti išdėstomi arčiau augalų, kuriuos galima sodinti tankiau. Šviesos bangos ilgį galima paderinti, kad salotos būtų traškesnės arba minkštesnės, sako Robertas Colangelo'as,Green Sense Farms prezidentas. Jūsų korespondentas paragavo švelnių saldžių lapinių kopūstų, atsignybęs tiesiai nuo augalo. Jie buvo skanūs.

Be to, augalai auga greičiau. Philips vertinimu, LED šviesų naudojimas tokioje kontroliuojamoje, uždaroje aplinkoje, lyginant su tradiciniu ūkininkavimu, augimo ciklą gali sutrumpinti per pusę.

Tai gali padėti patenkinti poreikius, kurie anksčiau buvo neįmanomi: šviežia, vietoje užauginta produkcija kiaurus metus. Hidroponiniai, natūraliai apšviečiami šiltnamiai, jau tiekia produkciją Čikagoje ir Niujorke. Green Sense Farms nėra pirmoji kompanija bandanti auginti derlių, naudodama LED, tačiau nepaisant jų efektyvumo, energijos kaštai buvo iššūkis. Bet p. Colangelo yra užtikrintas. LEDai nuolat pinga, ir daug į šią technologiją investuojančios Philips dalyvavimas rodo, kad kaštai gali dar mažėti.

Tokios fermos vargu ar būtų tinkamos tokioms kultūroms, kaip kukurūzai ar bulvės – jos pakankamai efektyviai auga ir laukuose. Bet jeigu Green Sense Farms įrodys jų komercinę vertę, toks ūkininkavimas gali paplisti, auginant lapinius žalumynus ir kitas didelės vertės kultūras. Nacionalinis klimato vertinimas nurodo grėsmes Amerikos žemės ūkiui, tokias, kaip kaip gausėjantys vabzdžiai ir kiti kenkėjai, bei dažnėjantys blogi orai. Ūkininkavimas po stogu, laimei, yra atsparus abiems šioms negandoms.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Input.lt
Input.lt
(51)
(11)
(37)

Komentarai (13)