Naujieji metai saugiai:kaip išvengti finansinių nuostolių  (1)

Šventėms prasidėjus internetinės parduotuvės daugeliui tampa patogiausiu būdu įsigyti dovanų giminaičiams ir artimiesiems. Be to, švenčių dienos – tai nuostabi galimybė pailsėti užsienyje. „Kaspersky Lab“ ekspertai pataria, kaip išvengti apgavikų triukų tinkle ieškant dovanų ar poilsio galimybių.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Prieš šventes vartotojai ieško patrauklių nuolaidų, turizmo bendrovių akcijų ir lėktuvo bilietų už mažą kainą. Tai daryti reikia atsargiai, juk šventinis šurmulys – dėkinga dirva nusikaltėliams, taip pat ir kibernetiniams. Ekspertai išsiaiškino, kad dažniausiai vartotojai išgyvena tas pačias grėsmes: netikri internetiniai tinklalapiai, socialinė inžinerija, įsilaužimai dėl silpnų slaptažodžių, virusinės programinės įrangos įdiegimai ir kita.

Į aukštos rizikos grupę patenka mobilieji įrenginiai: viena vertus, vartotojai vis dažniau juos pasitelkia apsipirkdami ir mokėdami už prekes ar paslaugas, kita vertus, jie kol kas neįprato laikytis saugumo taisyklių mokėdami iš savo išmaniųjų telefonų ar planšečių.

Paskutinėmis gruodžio savaitėmis vartotojai perka aktyviausiai: 38 proc. europiečių pirks dovanas realiuoju laiku. Kai kurie jų susidurs su nemaloniais padariniais. Jie rizikuoja ne tik mokėdami banko kortele internete, bet ir viso šventinių pirkinių įsigijimo metu.

Gavus sveikinimo atviruką Naujųjų metų proga neverta skubėti jo atversti. Laiške, atrodančiame kaip oficialus kokio nors garsaus prekės ženklo laiškas, gali būti siūloma parsisiųsti priedą, kad galėtumėte perskaityti atviruką visu formatu. Tačiau atvertę tokį priedą į savo kompiuterį ar mobilųjį įrenginį įdiegsite „Trojos“ programą, kuri mokėjimo internete momentu pakeis tikrąjį internetinės parduotuvės puslapį padirbtu ir pavogs pinigus iš jūsų banko kortelės.

Patrauklūs pasiūlymai – nuo žinomų skrydžių bendrovių, turizmo agentūrų, internetinių parduotuvių ir netgi prekybos centre dovanotos nemokamos atminties nešyklės – taip pat gali turėti kenkėjiškų nuorodų ir „Trojos“ programinės įrangos. Tai gali būti ir kituose siunčiamuose laiškuose, kuriuose prašoma įrašyti banko duomenis.

Žaidimų mėgėjai nuolat susiduria su apgavystėmis, taip pat ir žinomų platformų, pavyzdžiui, „Steam“, klientai. Pasiūlymas nemokamai gauti žaidimą arba šventinį papildymą gali turėti nemalonų „prizą“ – įdiegtos sąskaitos vagystę tolesniam pardavimui arba finansinių duomenų surinkimui (jei vartotojas pridėjo prie sąskaitos prisijungimo banko kortelės duomenis).

Nusikaltėliai taip pat aktyviai eksploatuoja labdaros temą: prieš Naujuosius vartotojai gali gauti laišką, kuriame labdaros organizacijos vardu prašoma pervesti pinigų senelių ar vaikų namams. Tokie laiškai gali būti siunčiami apgavikų. Be to, jie gali neapsiriboti vien paaukota suma ir iš sąskaitos pavogti visus pinigus.

Štai keli paprasti „Kaspersky Lab“ ekspertų patarimai, kurių verta laikytis per šventes:

  • Neverta naudoti viešų Wi-Fi taškų jungiantis prie banko sąskaitų ir pašto.
  • Būtina atidžiai tikrinti tinklalapio adresą ir neatversti įtartinų nuorodų.
  • Nuorodą į tinklalapį, kuriame reikalaujama įrašyti mokėjimo informaciją, verta įrašyti naršyklės eilutėje, o ne kopijuoti.
  • Neteisėti priedai gali turėti kenkėjiškų failų.
Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(2)
(1)
(1)

Komentarai (1)