Lietuviškas 4G internetas: kodėl jo vis dar niekam nereikia?  (11)

4G LTE ryšys Lietuvoje veikia dar nuo 2011 metų, o pastaraisiais metais mobiliojo ryšio operatoriai suskubo investuoti į šią technologiją. Bet statistika rodo, kad 4G vartotojų Lietuvoje – vos keli procentai.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Ryšių reguliavimo tarnyba pranešė, kad paskutinį praėjusių metų ketvirtį mobiliuoju internetu Lietuvoje pasinaudojo per 2,1 mln. abonentų – dešimtadaliu daugiau nei prieš metus.

Bet iš jų tik 127 tūkst. (6 proc.) pasinaudojo pažangiąja 4G LTE technologija. Galima palyginti: 3G paslaugomis naudojosi per 2 mln. vartotojų.

Atsižvelgiant į tai, kad mobiliojo ryšio paslaugų aktyvių abonentų (t.y. naudojamų SIM kortelių) skaičius siekė 4,47 mln., šis skaičius atrodo dar kuklesnis.

Nepaisant to, operatoriai negaili investicijų į 4G tinklus: praėjusių metų ketvirtąjį ketvirtį buvo užregistruota 221 nauja 4G LTE bazinė stotis – trečdaliu daugiau nei 2G ir 3G kartu sudėjus.

Per metus 2G stočių skaičius išaugo 6 proc. (jų yra beveik 3,9 tūkst.), 3G stočių pastatyta 47,5 proc. daugiau (iš viso 3,1 tūkst.), o 4G bazinių stočių augimas siekė net 7,4 karto (šių stočių yra per 1,1 tūkst.).

Daugelis neturi įrenginių

Mobiliojo ryšio operatoriai turi savo argumentų, kodėl pašarą mėto ten, kur nėra žuvų. Pirma, vertinant duomenų perdavimo sąnaudas, 4G LTE technologija yra gerokai efektyvesnė ir už 3G, ir tuo labiau už 2G: viena LTE stotis per pusdienį gali persiųsti tiek duomenų, kiek GPRS stotis stenėtų visą mėnesį. Antra, roges reikia ruošti vasarą, nes jei būsi nepasiruošęs plūstelėjus vartotojams, gali skaudžiai nudegti – kur jau kur, o mobiliojo ryšio segmente migruoti pas konkurentus itin paprasta.

Galiausiai 4G įrenginių savininkai yra kur kas aktyvesni mobiliojo interneto naudotojai, o būtent ši sritis generuoja didžiausias pajamas. Taigi pajamų prasme ši, rodos, nedidelė dalis klientų yra itin svarbi.

Dar nuo 2011 metų 4G paslaugas teikianti „Omnitel“ pripažįsta, kad pirmaisiais metais, kai šiuo ryšiu galėjo naudotis tiktai kompiuterių ir modemų savininkai, vartotojų skaičius augo lėtai. Reikalai pasikeitė pernai pavasarį, kai 4G LTE tinklas buvo atvertas išmaniesiems įrenginiams. Tuo metu pradėjo augti ir 4G palaikančių telefonų pasiūla.

„Turint omenyje itin trumpą aktyvaus 4G LTE technologijos vartojimo laikotarpį telefonuose, manome, kad 127 tūkst. 4G naudotojų yra tikrai nemažai, ypač žinant, jog dauguma jų – „Omnitel“ klientai. Matome, kad kas mėnesį naujų vartotojų skaičius išauga penktadaliu“, – sakė „Omnitel" tinklo vadovas Mindaugas Varanauskas.

Anot jo, dauguma žmonių vis dar neturi 4G LTE palaikančių įrenginių, nors salonuose jų netrūksta – kone 70 proc. parduodamų telefonų palaiko 4G LTE ryšį.

„Atsižvelgiant į telefonų pardavimo tendencijas ir tinklų plėtrą, situacija iš esmės pasikeis artimiausiais metais.

Prognozuočiau, kad 4G naudotojų skaičius pasivys 3G naudotojų skaičių maždaug per dvejus metus“, – sakė M.Varanauskas.

Tik proveržio pradžia

Kad padėtis keičiasi kasdien, mano ir bendrovės „Tele2“ atstovai. Šis operatorius 4G LTE paslaugas savo klientams, turintiems šią technologiją palaikančius telefonus, įjungė praėjusių metų pabaigoje.

Iš RRT minimų 127 tūkstančių beveik trečdalis vartotojų buvo „Tele2" tinkle.

„Tai tik pati pradžia. Po pusantrų metų rezultatai bus visai kitokie. Jau ir šiandien padėtis kitokia: dabar mūsų tinkle bet kuriuo metu prisijungusių 4G naudotojų yra tiek, kiek tada buvo per visą ketvirtį“, – komentavo „Tele2“ korporacinės komunikacijos direktorius Andrius Baranauskas.

Jis pridūrė, kad praėjusių metų pabaigoje paslauga nebuvo nei reklamuojama, nei kaip nors siūloma – pirmiau skubėta pasirūpinti, kad įvairūs įrenginiai tinkamai veiktų.

Be to, kaip ir konkurentė sako, didelė dalis „Tele2“ vartotojų vis dar neturi 4G LTE technologiją palaikančio telefono, nes jie gana brangūs ir ne visiems įperkami.

Kita vertus, perversmas jau netoli. „Tele2“ atstovas prognozuoja, kad su 4G telefonais įvyks tas pat, kas nutiko su 2G ir 3G: per artimiausius vienus ar dvejus metus jie taps masiniu produktu.

„Kad tai nutiktų, telefonas turi kainuoti apie 100–150 eurų, tada jį galės nusipirkti visi. Tuomet 4G paslauga išplis masiškai“, – sakė pašnekovas.

Žmonės telefonus paprastai perka kas porą metų – sulaukia, kol išsimokės už esamą įrenginį, ir įsigyja naują. Taigi net jei 4G telefonai drastiškai atpigtų, perėjimas prie šios technologijos neįvyktų pernakt.

Duomenys – ateitis

Mobiliojo interneto naudojimas Lietuvoje sparčiai auga: paskutinį 2014 metų ketvirtį mobiliuoju ryšiu buvo persiųsta beveik 5,8 petabaito duomenų – dešimtadaliu daugiau nei ankstesnį ketvirtį.

Kiti rodikliai keitėsi gerokai kukliau: per ketvirtį lietuviai telefonu prakalbėjo apie 2 mlrd. minučių (0,6 proc. mažiau nei ankstesnį ketvirtį), išsiuntė 1,75 mlrd. SMS žinučių (2 proc. daugiau) ir 1,8 mln. MMS (5 proc. daugiau).

Mobiliojo ryšio operatorių pajamos minėtu laikotarpiu sudarė 185,6 mln. Lt – 9 procentais mažiau negu prieš metus (204,1 mln. Lt).

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Lrytas.lt
Lrytas.lt
Autoriai: Gediminas Gasiulis
(16)
(4)
(12)

Komentarai (11)