Palygino šeimas, turinčias indaploves ir ne: rezultatai verčia susirūpinti  (0)

Švedijoje atliktas tyrimas, kurio išvados atskleidė: vaikai, augantys namuose, kur indai plaunami rankomis, rečiau kenčia nuo įvairių alergijų (lyginant su tais, kurių namų virtuvėje stovi indaplovė).


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Alerginės reakcijos prasideda pernelyg agresyviai sureagavus imuninei sistemai. Per pastaruosius dešimtmečius išsivysčiusiose šalyje alergijos kankina vis daugiau žmonių, skelbia daily.jstor.org.

Tyrimo autoriai kelia vadinamą higienos hipotezę. Mokslininkai tvirtina, kad šiandien vaikų imuninei sistemai tenka per mažai iššūkių, ji susiduria su nepakankamu kiekiu bakterijų, todėl taip ir neišmoksta atskirti gerųjų ir žalingųjų veiksnių. Jeigu ši higienos hipotezė yra teisinga, tampame savo pačių pasiekimų aukomis.

Higienos hipotezė intuityviai tarsi atrodo teisinga, bet kaip dėl įrodymų? Seniau šia tema atliktų tyrimų rezultatai gana prieštaringi, leidinyje „American Journal of Nursing“ teigia Elaine Larson.

Nemažai tyrimų padėjo išsiaiškinti, kad užmiestyje gyvenantys vaikai rečiau kenčia dėl alergijų nei augantys miestuose. Pagrindinė priežastimi įvardijamas faktas, kad ne miestuose gyvenančių vaikų imuninė sistema susiduria su daugiau įvairių bakterijų ar, paprasčiau kalbant, purvo.

Jeigu viskas būtų taip paprasta, patarimas skambėtų maždaug taip – tiesiog rečiau plaukite rankas. Kaip pažymi E. Larson, yra labai daug klausimų, susijusių su alergijoms skirtų tyrimų rezultatais. 2002 metais atlikta detali tokių tyrimų analizė, daug dėmesio skirta vadinamajai higienos hipotezei. Konkrečiai aiškintasi, ar vyresnių brolių ar seserų turintys vaikai rečiau kenčia nuo įvairių alergijų, tačiau patikimų įrodymų, kad šiuo atveju pagrindinė priežastis buvo higiena, nerasta.

Paaiškėjo, kad didžiausias darbas, analizuojant retesnius alergijų atvejus, buvo atliktas skirtingose šeimose, todėl būta paprasčiausiai per daug kintamųjų. Autoriai tvirtina, kad daugiau dėmesio derėtų skirti veiksniams, su kuriais vaiko imuninė sistema susiduria dar embriono stadijoje.

Galiausiai, paaiškėjus, kad higiena iš tikrųjų susijusi su alergijomis, bus labai sunku nubrėžti ribą, skiriančią elementarią švarą ir atvejus, kai perlenkiama lazda. Alergija gali būti rimta problema, tačiau higiena padėjo užkirsti kelią ne vienai ligai, pavyzdžiui, marui ar cholerai. Tyrimas, susijęs su indu plovimu, gali būti svarbus žingsnis. Gali būti, kad, plaunant indus rankomis, lieka šiek tiek blogųjų bakterijų, kurios žmogui atneša daugiau naudos nei padaro žalos.

Išvada: švara labai svarbu, plaukite rankas ir neleiskite vaikams laižyti tualeto dangčio. Galbūt pakaktų rankas plauti kelis kartus per dieną ir nepiktnaudžiauti valymo priemonėmis. Šiek tiek purvo dar niekam nepakenkė.

Tyrime dalyvavo 7-8 metų vaikai.
Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: delfi.lt
(26)
(4)
(22)

Komentarai (0)