3D spausdinimo technologija jau ne naujiena – atėjo 4D laikas! (Video)  (11)

3D spausdinimo technologija atvėrė didžiules galimybes kuriant reikiamus objektus beveik bet kokioje aplinkoje, pavyzdžiui, įrankius kosmose. Žemėje novatoriški metodai taip pat plačiai naudojami įvairiam spausdinimui: nuo miniatiūrinių pilnai funkcionuojančių televizorių iki žmogaus organų. Tačiau trimatė technologija jau nebėra naujiena, todėl mokslininkai nusprendė įsisavinti dar vieną išmatavimą.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

ACES mokslininkai iš Vulongono Australijos universiteto nusprendė atverti kitą revoliucinės gamybos technologijos erą ir įsisavinti ketvirtąją dimensiją, kuri yra laikas. Kartu su 3D spausdinimo technologijos paplitimu beveik visose pramonės šakose mokslininkai pradėjo dirbti su medžiagomis, kurios savaime transformuojasi į naujas struktūras po pagaminimo veikiamos išorinių dirgiklių, pavyzdžiui, vandens ar karščio.
Tokiu būdu objekto struktūra kuriasi sluoksnis po sluoksnio iki norimos formos kaip ir 3D spausdinime, tačiau šios naujos medžiagos gali savaime transformuotis iš vienos formos į kitą.
Naujoviškas metodas atrodo labai perspektyvus ir žada rimtą pažangą daugybėje sričių, įskaitant statybą, automatiką, robotų gamybą ir mediciną. Dvi pastarosios pritraukė ypatingą mokslininkų dėmesį: minkšti medicinoje naudojami robotai gavo vožtuvą, kuris reaguoja į aplinkos temperatūrą. Tai savarankiškas vožtuvas, kuriam nereikia jokių papildomų jutiklių – jis užsidaro, kai tik aptinka karštą vandenį.

Svarbu tai, kad robotui su tokiu vožtuvu nėra būtinos jokios modifikacijos – po to kai jis atspausdintas, įrenginys gali būti nedelsiant siunčiamas į „darbą“. Rezultatas buvo pasiektas vienu metu naudojant keturias kasetes ir kietus gelius, prisotintus gamyboje naudojamomis medžiagomis.

4D spausdinimas šiuo metu išlieka tyrimo stadijoje ir plataus pritaikymo praktikoje artimiausioje ateityje tikėtis nereikėtų, tačiau aukštųjų technologijų gamyboje ši idėja, tikriausiai, bus pradėta įgyvendinti gana greitai.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: TOPCOM
TOPCOM
(25)
(3)
(22)

Komentarai (11)