Neįtikėtina lietuvių inovacija – jūsų gyvybę gali išgelbėti SMS  (2)

Technologinių inovacijų bendrovė iš Lietuvos pristatė pasaulyje unikalią dūmų signalizaciją, kuri gali apsaugoti jus nuo mirties.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Kaip teigiama pranešime žiniasklaidai, Lietuvoje sukurtas ir gaminamas „Eldes“ įrenginys yra pasaulinė naujiena – jis vienintelis apjungia dūmų ir anglies monoksido (smalkių) jutiklius su GSM moduliu, kuris informaciją apie gaisro pavojų SMS perduoda į mobilųjį telefoną. Kiti naujos signalizacijos išskirtinumai – autonominis veikimas iki 18 mėnesių ir paprastas diegimas.

Užsienio šalyse „Eldes“ konkuruoja su didžiaisiais pasaulio gamintojais „Google“, DSC, „Paradox“, „Jablotron“, „Mobeye“ ir kitais, tačiau lietuviškas gaminys pirmas apjungia visas pažangių dūmų signalizacijų funkcijas.

„Eldes“ 90 proc. savo produkcijos eksportuoja į užsienį. Gaminiai jau parduodami 80 pasaulio šalių. Lietuvoje „Fumerex“ bus galima nusipirkti per bendrovės partnerius.

Kaip tvirtinama pranešime žiniasklaidai, telekomunikacijų bendrovė „Tele2“ savo klientams siūlys signalizaciją įsigyti be pabrangimo išsimokėtinai per 24 mėnesius, mokant 6,21 Eur/mėn. GSM modulio SIM kortelė su mokėjimo planu kainuos 1,75 Eur/mėn.

„Fumerex“ paprasta įdiegti, nereikia tiesti laidų. Jutikliai registruos ne tik dūmus, bet ir smalkes, o pavojaus signalas iškart keliaus į vieną ar kelis telefonus. Tokia apsauga gali padėti apsaugoti ne tiktai turtą, bet ir gyvybę“, – sakė „Eldes“ organizacijos vystymo direktorius Artūras Taicas.

„Fumerex“ labai gerai parodo, kad mobilusis ryšys naudingas ne tik pokalbiams – SMS žinutė kartais gali ir gyvybę išgelbėti. Apsauga nuo gaisro turi būti prieinama gyventojams, ir mes prisidėsime prie priešgaisrinės signalizacijos populiarinimo“, – pasakojo Deividas Praspaliauskas, „Tele2“ verslo plėtros vadovas.

Dažnos kliūtys gyventojams įsirengti priešgaisrinę signalizaciją ne tik Lietuvoje, bet ir Vakarų šalyse – nuogąstavimai dėl išlaidų ir diegimo nepatogumų. Sudėtingų priešgaisrinės saugos sistemų įrengimas reikalauja didesnių išlaidų bei sutarties su saugos kompanija sudarymo. Žmones tai pat stabdo signalizacijos laidų tiesimas.

Šias problemas sprendžia paprastas Lietuvos inovacijų kūrėjų gaminys. „Fumerex“ leis gyventojams dūmų signalizaciją įsirengti patogiau ir leis aptikti gaisrą vos jam kilus.

„Dauguma gaisrų prasideda ne atvira liepsna, o smilkimu ir dūmais. Prie signalizacija gali pranešti apie pavojų vos jam atsiradus. Pradinėje stadijoje aptikus gaisrą, jį galima lengviau užgesinti, todėl kiekviena minutė yra svarbi, todėl net ir paprasta dūmų signalizacija gali išgelbėti turtą ir gyvybes“, – sakė Mantas Sližauskas, Valstybinės priešgaisrinės priežiūros skyriaus vyriausiasis specialistas.

Priešgaisrinė signalizacija bus ypač naudinga situacijose, kai namuose lieka vaikai, atskirai gyvena pagyvenę tėvai, taip pat – palikus namie įjungtą šildymą ar kitus įrenginius. Jei namuose dega židinys, „Fumerex“ apsaugos nuo anglies monoksido (smalkių) nuotėkio. Jos nematomos plika akimi, bekvapės, ir ypač pavojingos nakties miego metu. Signalizaciją taip pat naudinga įrengti rečiau lankomuose objektuose – nuomojamame bute, sodo name, sodyboje ar garaže. Verslo sektoriuje „Fumerex“ padės smulkiojo verslo įmonėms, kurios retai įsirengia priešgaisrines sistemas.

2015 m. Lietuvoje kilo daugiau nei 12 tūkst. gaisrų. Juose žuvo 128 žmonės, 6 iš jų – vaikai. 2011-2015 m. gaisrai individualiuosiuose gyvenamuosiuose bei daugiabučiuose namuose sudarė tik 16 proc. visų gaisrų, tačiau juose žuvo daugiausiai žmonių – 79 proc. visų žuvusių gaisruose.

„Eldes“ kuria ir gamina išmaniųjų gyvenamųjų namų apsaugos bei valdymo sprendimus. Bendrovėje dirba 80 Lietuvos specialistų, visas technologijų kūrimas ir gamyba vyksta Lietuvoje. Nuo 2005 m. veikianti „Eldes“ pastaruosius trejus metus augo vidutiniškai po 69 proc. ir pernai pasiekė 5 mln. eurų apyvartą.
 

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: delfi.lt
(17)
(2)
(15)

Komentarai (2)