"Just Wait": JAV intriguoja pirmaisiais bumerango formos naujojo superbombonešio B-21 kadrais (Video)  (1)

Atrodytų, vos prieš keletą dienų grožėjomės kvapą gniaužiančiais begarsiais nežemiškojo bombonešio B-2 viražais. O štai šiandien JAV Oro pajėgos (USAF) kreipiasi į visuomenę ir prašo pagalbos – reikia sugalvoti pavadinimą naujam nežemiškam bombonešiui – B-21. Beje, kodinis pavadinimas B-21 pasirinktas neatsitiktinai. Skaičius "21" šį tą reiškia.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

O reiškia jis XXI amžių – naujasis bombonešis bus pirmasis toks, sukurtas XXI a. Tiesa, USAF reikia ir nekodinio pavadinimo, kurį turi visi plieniniai ir titaniniai JAV karinių oro pajėgų paukščiai. Beje, B-21 pirmtako B-2 nekodinis pavadinimas yra Spirit ("Dvasia").

Juodas, glotnus, bumerango pavidalo kampuotais sparnais ir radarams nematomomis korpuso linijomis. Iš pirmo žvilgsnio – labai panašus į garsųjį savo pirmtaką B-2. Tik uodega mažiau karpyta. B-21 turėtų pakeisti kone pusę šimtmečio skraidžiusius B-52 ir iki 2040-ųjų skraidysiančius B-1.

Visą JAV Karinių oro pajėgų flotilės struktūrą ir disponuojamą aviacinę techniką viename straipsnyje rasite spustelėję šią nuorodą.

Projekto sąmata inžineriniam projektavimui ir tobulinimui (per visą projekto gyvavimo laikotarpį) įspūdinga – 21,4 mlrd. dolerių.

Kol kas darbinis šio titano paukščio pavadinimas yra gremėzdiškas ir neįdomus – Long Range Strike Bomber (Tolimojo nuotolio atakos bombonešis). Jis kils iš JAV teritorijos ir galės pasiekti bei atakuoti bet kurį Žemės rutulio paviršiaus tašką.

Savo pasiūlymus galima teikti šioje svetainėje - beje, tik jei tarnaujate, esate tarnavęs ar esate tarnaujančiojo JAV kariuomenėje šeimos narys.

Nugalėtojo laukia ir šiokie tokie prizai. Žinoma, visų pirma – šlovė ir patekimas į istoriją. Taip pat – straipsnis apie geriausią pavadinimą pasiūliusį asmenį oficialioje JAV Karinių oro pajėgų svetainėje. Taip pat nugalėtojui turėtų būti įteiktas kvietimas apsilankyti Karinių oro pajėgų asociacijos organizuojamoje Oro ir Kosmoso konferencijoje ir parodoje, kuri vyks artimiausią rugsėjį.

Tiesa, yra tam tikrų reikalavimų. Pvz., siūlomas pavadinimas negali pažeisti autorinių teisių ir dubliuoti jau egzistuojančių prekinių ženklų ar jau sukurtų personažų. Pavadinime neturėtų būti nieko nederamo, nepadoraus, nešvankaus, skatinančio neapykantą ar šmeižikiško.

Grįžtant prie orlaivių pavadinimų, norisi prisiminti, kad, pavyzdžiui, naikintuvai dažniausiai pavadinami gyvūnų vardais – Eagle (Erelis), Hornet (Vapsva), Tomcat (Katinas). O štai bombonešių pavadinimuose atsispindi kokia nors išskirtinė jų savybė.

Pavyzdžiui, B-17 buvo pavadintas Flying Fortress (Skraidanti Tvirtovė), B-29- Superfortress (Supertvirtovė), B-52 – Stratofortress (Stratosferos Tvirtovė). B-58 pavadintas Hustler (Klastūnas), nes sugebėdavo įsibrauti į priešininko teritoriją nepastebėtas – skrisdamas aukštai ir labai greitai. Branduolinių ginklų gabenimui skirtas bombonešis B-36 buvo pavadintas Peacemaker (Taikdarys), nes jo galimybės buvo tokios grėsmingos, jog... niekam nesinorėjo pradėti karo.

Moderniems bombonešiams suteikti elegantiškesni pavadinimai: B-1 pavadintas Lancer (Raitelis su ietimi), B-2 – Spirit (Dvasia). Dar kartą pasigrožėti kerinčiais B-2 skrydžio kadrais galėsite spustelėję šią nuorodą.

Beje, apie B-21 viešai skelbta ne kažin kiek informacijos. Žinoma tik tiek, kad jie bus sunkiai aptinkami radarams ir skraidins bombas bei kovines raketas. Numanoma, kad šiuose orlaiviuose gali būti įdiegtas elelktroninių impulsų arsenalas, kibernetinis arsenalas, lazerinis pabūklas. Kibertvirtovė (Cyberfortress)? Skrajojantis Programišius (Flying Hacker)? Lazorius (Laserus)? :)

Pagyvensim – sužinosim. Nes pamatyti tai kažin ar pamatysim. Net ir kompiuterio ekrane (juk orlaivis – su kibernetiniu arsenalu...)

Planuojama, kad bandomieji orlaivio skrydžiai bus pradėti kito dešimtmečio viduryje.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(18)
(6)
(12)

Komentarai (1)