Išskirtiniai pastatai iš medžio: net ir modernus dangoraižis (Video)  ()

Mediena net ir šiuolaikinėje architektūroje išlieka svarbi statybinė medžiaga. Naujosios medžio apdirbimo technologijos architektams suteikia daugybę galimybių realizuoti savo įspūdingus sumanymus.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Ciuricho zoologijos sode drambliams skirtas pastatas išsiskiria ne tik forma, bet ir medžiaga, iš kurios jis pastatytas. Vietoj plieno ir betono jo statybai naudota mediena. Apvalaus pastato skersmuo – net 85 metrai, tačiau, nors ir pastatas didelis, kupolu dengtam stogui nereikia jokių atramų.

Dar prieš kelerius metus niekas nebūtų sugebėjęs jo suręsti iš medžio. Architektas Philippas Heidemannas prisidėjo įgyvendinant šį projektą, nors iš pradžių į jį reagavo gana skeptiškai.

„Pavyzdžiui, kas atsitiktų, jeigu jis užsidegtų? Ar reikės brangiau mokėti už draudimą? Kaip pastatas sens? Ar jis tikrai toks pat ilgaamžis, kaip ir pastatytas iš gelžbetonio? Tačiau žmonių mąstymas smarkiai pasikeitė“, – sako Ph.Heidemannas.

Dėl naujų apdirbimo technologijų mediena tapo daug tvirtesnė ir atsparesnė. Tai architektams atveria naujas galimybes ją naudoti ten, kur anksčiau buvo naudojamas betonas.

„Nemanau, kad medienos galimybės jau išsemtos. Visuomenės palankumas šiai medžiagai vis auga. Žmonės iš medienos stato vis didesnius ir sudėtingesnius pastatus“, – sakė Ph.Heidemannas.

Kitas žingsnis – daugiaaukščiai pastatai. Norvegijoje, Bergene, neseniai baigtas statyti aukščiausias pasaulyje medinis daugiabutis. 51 metro aukščio pastatas – pasaulio rekordininkas. Tačiau šiuo titulu jis džiaugsis nebeilgai.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: lrt.lt
lrt.lt
(14)
(4)
(10)

Komentarai ()