Operatyvioji atmintis: eksperimentinis to paties dažnio „DDR 3“ ir DDR 4“ palyginimas – kaip keičiasi faktinė kompiuterio sparta  (4)

Idealiu variantu renkantis RAM atmintį, visada siekiama, kad pirmasis prie jos nurodytas skaičius, t. y. dažnis, būtų kuo didesnis, tačiau antrasis skaičius, t. y. operatyviosios atminties vėlinimas, kiek galima mažesnis. Įvertinant tai, ar verta senesnės kartos operatyviąją atmintį „DDR3-2133 C11“ keisti į naujesnės kartos „DDR4-2133 C15“ RAM?


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Žiūrint vien tik į skaičius, dažniausias atsakymas bus – ne, toks keitimas yra nelabai racionalus atminties atnaujinimo variantas (plačiau apie skirtingus RAM tipus straipsnyje „Operatyvioji atmintis: kuo skiriasi RAM atminties tipai - nuo SRAM iki DDR4). Šiuo konkrečiu atveju DDR3 standarto atminties keitimas į DDR4 operatyviąją RAM atmintį „ant popieriaus“ atrodo tarsi žingsnis atgal  Ir šiuo atveju niekas net nebandys gilintis į kitus kompiuterinės sistemos parametrus.

Tačiau yra žinoma, kad DDR4 standarto RAM atmintys, jas lyginant su DDR3, gali pasiūlyti daug naujų techninių sprendimų – su tuo niekas nesiginčys. Ir tie atnaujinimai yra susiję ne tik su mažesniu energijos suvartojimu, tačiau ir su daugybe kitų architektūrinių pakeitimų, kurių reikšmė ir svarba kur kas geriau pasijaus jau netolimoje ateityje. Tačiau šiuo konkrečiu atveju kur kas įdomesnis yra kitas niuansas. Ar iš tikrųjų DDR4 RAM atmintis su didesniu vėlinimo rodikliu, tačiau tokiu pačiu taktiniu dažniu kaip ir DDR3 atmintinė, gali garantuoti tą patį našumą?

Geriausias būdas tuo įsitikinti – tiesiog palyginti dvi tą pačią motininę plokštę ir centrinį procesorių CPU naudojančias sistemas, kai vienoje jų yra įdiegta DDR3, o kitoje DDR4 standarto operatyvioji RAM atmintis. Tačiau jeigu toks bandymo scenarijus nėra įmanomas, norimą palyginimą taip pat racionalu atlikti ir naudojant labai artimas technines charakteristikas turinčius kompiuterius.

Pastarųjų bandymų metu buvo pasirinktas antrasis variantas, tačiau abi kompiuterinės sistemos buvo aprūpintos „Haswell“ architektūros centriniais procesoriais. Viena jų naudojo „Haswell-E i7-5960X“ CPU, tačiau bandymų metu šis centrinis procesoriaus dėl išjungto „Hyper-Treading“ techninio sprendimo (apie šią technologiją skaitykite straipsnyje „„Intel Core i3, i5, i7“: „Hyper-Threading“ technologija ir kuo ji naudinga) naudojo tik keturis integruotus fizinius branduolius ir taip pat veikė fiksuotu 4 GHz taktiniu dažniu. Šiame kompiuteryje taip pat buvo integruota DDR4 atmintinė, o jai nustatytas „DDR4-2133 14-14-14 350 2T“ darbo režimas.

Tuo tarpu antrasis kompiuteris turėjo „Haswell i7-4770K“ kartos centrinį procesorių ir taip pat veikė 4 GHz taktiniu dažniu bei dirbo „4C/4T“ režimu. Vienintelis parametras, kurio šiuo atveju nepavyko suderinti buvo L2 ir L3 tipo CPU spartinančiųjų atmintinių „cache“ dydis.

Atlikus bandymus su įvairaus pobūdžio programinėmis įrangomis paaiškėjo, kad kompiuteris su DDR3 RAM atmintimi tik vienu atveju skaičiuojant procentiškai pasižymėjo daugiau nei 3% didesniu našumu. Tuo tarpu kompiuteris, naudojantis DDR4 atmintinę, daugiau nei 3% didesnį našumo rodiklį turėjo dviejų skirtingų bandymų metu.

Vis dėlto čia taip pat vertėtų paminėti, kad kaip matote lentelėje, daugumos kitų bandymų metu kompiuteris su DDR4 standarto operatyviąja atminti našumu nors ir labai neženkliai, bet dažniausiai šiek tiek nusileisdavo kompiuteriui su DDR3 RAM atmintine.

Analogiškos paskirties bandymus atliekant su kompiuteriniais žaidimais DDR4 RAM atminties panaudojimo atveju taip pat buvo fiksuojama daugiau 3% didesnio našumo rezultatų nei su DDR3. Šiuo atveju lyginant visų bandymų su žaidimais metu gautas procentines išraiškas taip pat galima pastebėti ir bendrą net 11 kartų fiksuotą DDR4 pranašumą, kuris šioje bandymų kategorijoje DDR3 atveju buvo užregistruotas tik 8 kartus.

Iš apibendrintų rezultatų galima pastebėti, jog DDR3 ar DDR4 atmintis kompiuterio našumo nekeičia radikaliai skirtingai – viskas labai priklauso nuo naudojamų programų. Tolesnėje lentelėje pateikti skaitininių rodiklių reikšmių palyginimai tose bandymų pozicijose, kuriose jų santykinės vertės skyrėsi daugiau nei 3%.

Pavyzdžiui, naudojant „Hybrid“ programinį įrankį tiek DDR3, tiek DDR4 panaudojimo atveju rezultatai yra labai panašūs, tai akivaizdūs DDR4 pranašumai atsiskleidžia „Agisoft Photoscan“ bei „WinRAR“ programų bandymo metu. Tarkim, „WinRAR“ atveju skirtumas buvo akivaizdus - 10 sekundžių ilgiau trunkantis archyvavimas labai lengvai juntamas be jokių papildomų matavimų.

Ir jeigu bandant programas skirtumas vis tiek išlieka pakankamai minimalus, tai DDR4 savo pranašumą aiškiai parodo matuojant kompiuterinių žaidimų kadrų per sekundę FPS skaičių. Lentelėje matyti, jog pPastarasis rodiklis prie 120 FPS ribos priartėdavo kur kas daugiau kartų naudojant DDR4 RAM atmintį.

Taigi, jeigu turite DDR3 atmintį, ar vertą ją atnaujinti į DDR4? Atsakymas priklauso nuo to, su kokiomis programomis dirbsite ir ar žaisite žaidimus ir jei tai, kokius konkrečiai - kai kada didesnį našumą užtikrins DDR3, o kai kada DD4. Tačiau lyginant bendrą našumo prieaugį, DDR4 atmintis lenkia DDR3 net ir tuo atveju, kai šių atminčių dažnis yra vienodas, o DDR4 turi net didesnį vėlinimo laiką.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(30)
(5)
(25)

Komentarai (4)

Susijusios žymos: