Ambicinga technologija, kuri ypač domina Rusiją: tai ko negali „debesys“, lengvai spręstų „ūkanotoji kompiuterija“  ()

Rusijos elitas, panašu, tęsia šalies žaliavų prakeiksmo panaikinimo paieškas. Neseniai prie pažangiųjų technologijų, kurias rengiamasi vystyti šalyje, – kvantų teleportacijos, greituosius Hyperloop traukinius ir blokčeinų, – prisidėjo nauja kryptis ne menkiau intriguojančiu pavadinimu: RF prezidentas V. Putinas pavedė išnagrinėti „rūko kompiuterijos“ (fog computing) technologijos vystymo klausimą. Pasiaiškinkime, ką šie žodžiai reiškia.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Kas yra rūko skaičiavimai?

Tai modelis, kuriame duomenų saugojimui, jų analizei ir sprendimų priėmimui naudojami „ant žemės“ veikiančių įrenginių (asmeninių kompiuterių, išmaniųjų įrenginių, buities įtaisų, dronų, videokamerų ir t.t.) ištekliai, o ne centrinių tinklo mazgų.

Terminą paprasčiau suvokti, remiantis „debesų“ sąvoka, kuri daugeliui jau daugmaž pažįstama. „Debesų“ modelyje pagrindines funkcijas atlieka centralizuoti duomenų centrai, kurie surenka duomenis iš tinklo mazgų ir juos toliau naudoja. Debesis, kuriuose sukaupti milijonai terabaitų informacijos, naudoja visi IT gigantai: Apple, Google, Intel ir kiti. Debesų modelyje daug priklauso nuo informacijos kanalų, kuriais sujungti debesys ir periferija, pralaidumo. Rūko kompiuterijos idėjos autorių sumanymu, didelę dalį tokio darbo atliekant vietoje, paspartėtų sprendimų priėmimas. Centralizuotas „debesis“ ir decentralizuotas „rūkas“ vienas kitą ne panaikina, o veikiau papildo.

Kur tokį modelį galima naudoti?

Ūkanoti sprendimai geriausiai tinka daiktų internetui – tinklui, kuriame įvairūs prietaisai sąveikauja tarpusavyje ir su aplinka, remdamiesi nustatytomis taisyklėmis (seniai nelijo – laistoma lysvė) ar žmogaus komandomis. Jei pavyks sėkmingai įgyvendinti modelį, jis bus efektyviausias srityse, kur kritiškai svarbus reagavimo operatyvumas ir saugumas: medicinoje, elektros energetikoje, automobiliuose ir panašiai. Įkandin, manoma, patrauks šakos, kur operatyvumas ne toks svarbus, tačiau papildoma automatizacija galės padidinti procesų efektyvumą.

„Pavyzdžiui, apie prekybos centrą įrengtos kameros ir jutikliai gali nuolat tiekti duomenis apie pirkėjų ir automobilių srautą. Prekybos centras gaunamais duomenimis gali pasinaudoti, nusiųsdami juos į debesį analizei ir nustatydami ilgalaikes tendencijas. Tačiau šią naudą galima keleriopai padidinti, jei sistema duomenis galės apdoroti vietoje ir realiu laiku, o paskui nedelsdama priims atitinkamus sprendimus, pavyzdžiui, iškviesdama daugiau kasos darbuotojų prieš pirkėjų antplūdį“, – pateikia pavyzdį Maciej Kranz, maršrutizatorių gamintojo Cisco viceprezidentas, kuris tapo pagrindiniu šios rūkų kompiuterijos sąvokos populiarintoju.

Modelis duomenis, tikėtina, saugos ribotą laiką – daugiausia, kelias savaites, prognozuoja Cisco inžinieriai. Tai yra, vargu, ar jūsų robotizuotas dulkių siurblys detaliai „atsimins“ kambarių tvarkymo istoriją: to paprasčiausiai nereikia, o dulkių siurbliui ir jį supantiems daiktams nereikės papildomos atminties. Filmų ir garso įrašų archyvas – kita kalba, nes daugelis žmonių juos norėtų išsaugoti daug metų – šiuo atveju labiau tiks debesų kompiuterijos sprendimai.

Kas vysto technologiją?

2015 metais buvo sukurtas Open Fog konsorciumas, kuriame, be „ūkanotojo evangelisto“ Cisco, ir kiti šios šakos gigantai (GE Digital, Schneider Electric, Dell, Intel, Microsoft ir kt.), o taip pat Princetono universitetas. Konsorciumo tikslas – sukurti atvirą architektūrą, kuria galėtų naudotis gamintojai, kad būtų užtikrintas įvairių prietaisų tarpusavio suderinamumas.

Apie organizacijos technologinius proveržius nepranešama, tačiau „ūko“ populiarintojai mėgsta pasinaudoti poetinę įvaizdžio galią. Pavyzdžiui, Open Fog direktorės Lynne Canavan įrašas konsorciumo svetainėje prasideda taip:

„Vaikystėje kiekvieną vasarą praleisdavau nedideliame Meno valstijos pakrantės kotedže. Apie rūką žinojau viską – visus rūko tipus. Kartais rūkas kildavo palengva. O būdavo, tiršti rūko sluoksniai beregint apgobdavo pakrantę, paslėpdami viską. Rūkas buvo neišvengiamas. Nepermaldaujamas. Galingas“.

Kokios ekonominės perspektyvos?

2015 metais konsultavimo kompanija IDC daiktų interneto, kur daugiausiai ir bus naudojami rūko kompiuterijos sprendimai, rinką įvertino $2,7 mlrd. Kompanija prognozuoja, kad po penkių metų rinka išaugs iki $7,1 mlrd.

Kas „rūku“ užsiims Rusijoje?

 
Georgij Nejaskin

Slon Magazine apžvalgininkas

Putino nurodymas skirtas Ryšių ir komunikacijų ministerijai, Pramonės ir prekybos ministerijai, Strateginių iniciatyvų agentūrai ir valstybinei kompanijai „Rostelekom“. Savo ruožtu, Ryšių ir komunikacijų ministerija konsultavosi su IT srities žaidėjais, tarp kurių ir kurianti superkompiuterius kompanija „T–platforms“.

Георгий Неяскин
slon.ru

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(5)
(2)
(3)

Komentarai ()