Pokemonai namisėdas tempia į lauką – o kaip tai veikia Lietuvoje? (Video)  (9)

Prieš gerą dešimtmetį daugelis tikėjosi, jog 2016-aisiais medicina bus taip pažengusi į priekį, jog vėžys bus lengvai išgydomas, o kelionės į apgyvendintą Mėnulį bus tokios įprastos, kaip pasivažinėjimas taksi ar troleibusu. Deja, jau 2016-ieji, ir ką matome? Net ir žmonės, kuriems į nugarą stuksena ketvirta dešimtis, per miestą kulniuoja sukišę nosis į išmaniuosius įrenginius bei gaudo pokemonus. Taip, perskaitėte teisingai.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Tikriausiai jums jau teko girdėti apie naują mados klyksmą – žaidimą „Pokemon GO“, skirtą išmaniesiems įrenginiams. Šio žaidimo esmė – vaikščioti po miestą, rinkti pokemonus, aplankyti „PokeStop‘us“, rinkti „PokeCoins“ ar „PokeBalls“.

Visa tai yra paremta vietos nustatymo sistema GPS, todėl nereikia stebėtis, jog žaidimas vyksta realiame (tik animuotame) žemėlapyje.

Tiesa, „Pokemon GO“ vis dar negalima žaisti lietuviams, kadangi žaidimas nepristatytas Europos rinkai. Bet jau tampa vieša paslaptis, jog šį žaidimą galima atsisiųsti nelegaliai. Vos keli mygtukų paspaudimai, ir jūs jau medžiojate pokemonus.

Beje, nors žaidimas Lietuvoje nelegalus ir kol kas jo negalima atsisiųsti nei iš „App Store“, nei iš „Google Play“, socialiniame tinkle „Facebook“ jau galima rasti kelias įkurtas grupes, kuriose buriasi Lietuvos pokemonų medžiotojai.

Pakalbinome vieną iš tokių pokemonų mėgėjų. Vaikinas visiškai nesigėdijo, jog jam jau 26-eri, tačiau jis itin aktyviai medžioja pokemonus ir netgi tai daro kartu su savo bendraamžiais draugais.

„Tai primena vaikystę. Vaikystėje žiūrėjau animacinį filmuką apie pokemonus, taip pat žaidžiau ant „Nintendo“. Dabar tokia nostalgija, žiauriai smagu“, – kalbėjo vaikinas, kuris aktyviai medžioja pokemonus Lietuvos sostinėje.

Jis pasakojo, kad žaidimo esmė paprasta – tereikia susikurti savo veikėją, vaikščioti po miestą ir ieškoti pokemonų, netikėtai iššokančių tam tikrose vietose.

Tam, kad žaidimas veiktų, tereikia interneto ryšio bei GPS. Žemėlapyje yra jau minėtos „PokeStop“ vietovės – tai yra unikalios realios vietos (įvairios statulos, paminklai, grafičiai, pastatai ir kt.), prie kurių priėjus galima gauti „PokeBalls“ (rutuliai, kuriais gaudomi pokemonai), taip pat pokemonų kiaušinių (kuriuos galima „išperėti“ ir gauti retesnių pokemonų) ir kitų „bonusų“.

Dar vienas svarbus akcentas – sporto salės (žaidime tai vadinama Gym). Dažniausiai tai būna unikalūs realūs pastatai (pavyzdžiui, Lietuvos Generalinė prokuratūra, bažnyčios, policijos nuovados, parduotuvės ir kt.).

Pasak vaikino, priėjus prie sporto salės, joje galima kovoti su varžovais arba sustiprinti savo komandos pozicijas, kadangi žaidime egzistuoja trys skirtingos komandos (Raudonoji, Geltonoji ir Mėlynoji).

„Per dieną kartais nueinu po 10–15 kilometrų. Pačiam sunku patikėti, bet žaidimas labai įtraukia, ypač kai atrandi miestą iš naujo, nes yra užtaginta tokių vietų žaidime, apie kurias dar nežinojau. Tokį žaidimą turėtų būti smagu žaisti su visa šeima, jei turi mažų vaikų“, – kalbėjo pokemonų medžiotojas.

Ar žaidimas nemokamas ir nereikia į jį investuoti? Vaikinas atvirai prisipažino, jog žaidimą atsisiuntė nelegaliai, o ir žaisti jį galima neinvestuojant pinigų, nebent nori greičiau pasiekti kuo aukštesnį lygį.

„Jau investavau 10 eurų, į šį žaidimą rimtai įbridau, bet tikrai smagu“, – kalbėjo vaikinas.

Iš tiesų šis žaidimas sulaukė neįtikėtinos sėkmės ir jį visame pasaulyje pradėjo žaisti ne tik maži, jauni, bet ir vyresnio amžiaus žmonės. Paradoksalu, tačiau panašu, jog virtualus žaidimas pagaliau žaidėjus sugebėjo ištraukti į dienos šviesą ir gryną orą, kadangi iki šiol jie buvo apibūdinami kaip namisėdos.

Kai praėjusią savaitę šis žaidimas pasirodė internete, jis iškart sulaukė didžiulės sėkmės. Dabar jis pripažįstamas kaip didžiausią priklausomybę sukelianti išmanioji programėlė.

Vis tik „Pokemon GO“ turi ir tamsiąją pusę – jau pradėta aiškintis situacija dėl duomenų saugumo, kadangi prie žaidimo kol kas galima prisijungti tik per „Google“ paskyrą ir taip kompanijai netgi suteikiama prieiga prie „Gmail“ turinio.

Dar viena didžiulė problema yra ta, jog pokemonų medžiotojai tiesiog yra „sulindę“ į telefonus ir dažnai nekreipia dėmesio į aplinką – dėl to kyla skaudžių eismo įvykių. Beje, plėšikai nuošaliose vietose tyko „atsijungusių“ nuo aplinkos pokemonų medžiotojų ir juos apiplėšinėja tamsiuoju paros metu.

Jungtinėse Amerikos Valstijose net atsirado interaktyvių kelio ženklų, kurie perspėja vairuotojus, jog jie vairuodami savo transporto priemones nemėgintų gaudyti pokemonų ir savo išmaniuosius įrenginius padėtų toliau nuo savęs.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: alfa.lt
(8)
(9)
(-1)

Komentarai (9)