Neišsigąskite išvydę tokį padarą: sukurta „sintetinė“ raja iš žiurkių širdies ląstelių (Video)  ()

Mokslininkai sukūrė robotinę rają, kuri funkcionuoja naudodama žiurkių širdies ląsteles, energiją išgaunančias iš saulės šviesos. Ir, regis, šiam monetos dydžio „sintetiniam“ gyvūnui ekspertai pranašauja didelę sėkmę.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Tokio tipo kiborgai yra vadinami „minkštaisiais robotais“. Elektroninės rajos pagrindas sudarytas iš auksinio skeleto, padengto labai lanksčiu polimeru. Tuo tarpu jos vidaus raumenys pagaminti iš 200 tūkst. genetiškai modifikuotų ir šviesai jautrių žiurkės širdies ląstelių, vadinamų fotoelektriniais kardiomiocitais.

Kai šios ląstelės yra paveikiamos saulės šviesos, jos labai greitai įsikrauna ir priverčia kiborgą judėti. Auksinis skeletas gali kaupti dalį energijos ir panaudoti ją tolimesniam ląstelių judėjimui.

Nors šis robotas dar negali plaukti savarankiškai, tačiau jis puikiai reaguoja į šviesą. Jei rajos kūnas yra apšviečiamas nevienodai, kardiomiocitai sureaguoja į skirtingą energijos išskyrimą ir juda tam tikra kryptimi. Kuo didesnis šviesos dažnis – tuo daugiau sukuriama energijos ir tuo greičiau kiborgas plaukia.

Elektroninė raja sveria 10 gramų ir yra vos 16 milimetrų skersmens. Tai sudaro maždaug vieną dešimtąją dalį tikrojo rajos dydžio.

Tarptautinė mokslininkų komanda, vadovaujama bioinžinerijos profesoriaus Kevino Kito Parkerio iš Harvardo universiteto Wyss instituto, jau anksčiau yra sukūrusi medūzų formos robotų, kurie taip pat veikė kardiomiocitų pagrindu, tačiau naujasis jų darbas turi kur kas geriau išvystytą judėjimo mechanizmą.

Kaip teigė žurnalui „New Scientist“, ateityje šie bioinžinieriai ketina sukurti dar daugiau ir dar tobulesnių minkštųjų robotų.

Biologiniai organizmai į dirgiklius (šviesą, šilumą, prisilietimus ir t.t.) reaguoja apdorodami informaciją savo centrinėje nervų sistemoje, kuri vėliau iššaukia tam tikrą atsaką (mirksėjimą, kalbėjimą, drebulį ir t.t.).

Minkštieji robotai elgiasi labai panašiai, tačiau į energijos išlydžius reaguoja savo jutiklių pagalba. Taip sukuriamas priešingas efektas, kai ne protas valdo kūną (gyvų organizmų atveju), o kūnas – protą.

Anot mokslininkų, ši sistema yra pirmas žingsnis į autonominių sintetinių „gyvūnų“ kūrimą. Wyss instituto komanda beveik neabejoja, kad ateityje turėsime panašiai energiją naudojančius ir reaguojančius robotus, kurie bus absoliučiai savarankiški.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(23)
(0)
(23)

Komentarai ()