O čia tai sprendimas! Švediški greitosios pagalbos automobiliai transliuos sirenos garsą į kitų automobilių audiosistemas  (3)

Karališkojo technologijos instituto (KTH) studentai sukūrė signalinę sistemą, skirtą sumontuoti į pagalbos tarnybų automobilius ir galinčią transliuoti garsą į kitų automobilių audiosistemas. Sistema buvo išbandyta su keliais greitosios pagalbos automobiliais Stokholme, pranešama universiteto puslapyje.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Šiuolaikinių automobilių gera garso izoliacija, tad, įjungęs muziką, vairuotojas gali neišgirsti, pavyzdžiui, artėjančio greitosiso pagalbos automobilio signalo. Dėl to vairuotojai pagalbos tarnybų automobiliui gali neužleisti kelio, o sankryžoje jeigu greitukės neišgirdo kitu keliu važiuojantys vairuotojai, gali įvykti susidūrimas. Siekdami sumažinti tokių įvykių tikimybę, švedai pasiūlė greitojoje pagalboje montuoti papildomą įrangą, kuria būtų „permušama“ kitų automobilių garso sistema ir perduodamas skubus pranešimas.

Studentai sukūrė įrenginį EVAM, naudojantį nuo praėjusio amžiaus galo egzistuojantį RDS standartą, kuris paprastai naudojamas įspėti vairuotojus apie situaciją keliuose. Planuojama, kad skubios pagalbos automobiliai, kuriuose bus sumontuota sistema EVAM, galės perduoti tekstinius pranešimus ir garsinius signalus automobiliams, esantiems už 10–15 sekundžių kelio nuo skubiosios pagalbos automobilio.

Pirmąjį 2017 metų ketvirtį naujoji sistema bus įmontuota keliuose greitosios medicinos pagalbos automobiliuose ir išbandoma reliomis sąlygomis. Sistemos kūrėjų vertinimu, pranešimą bendrai išgirs dviejų trečdalių sistemos veikimo nuotoliu esančių automobilių vairuotojai ir keleiviai.

N. Voroncov
nplus1.ru

(28)
(1)
(27)

Komentarai (3)