Walkera Rodeo 110: itin kokybiškai padarytas, mažas, bet super greitas dronas (Apžvalga)  ()

Dronai nebūtinai turi būti dideli ir itin galingi. Mažesni jų modeliai yra ne ką mažiau smagūs, o juos pilotuoti yra įmanoma ir palyginti riboto dydžio erdvėse. Būtent toks yra „Walkera Rodeo 110“ mini FPV lenktyninis dronas.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Taip, parašėme teisingai – šis modelis, nepaisant mažų matmenų, yra priskiriamas lenktyninių dronų klasei, kas reiškia, jog šio aparato masės ir galios santykis yra labai geras. Nors Lietuvoje tokios rūšies lenktynės vis dar retenybė, kai kuriose šalyse jos tampa vis labiau įprastu reiškiniu.

Tuo pačiu įspėsime – lenktyninis modelis gali būti ne pats tinkamiausias pasirinkimas mėgstantiems praktinį pritaikomumą, pvz. fotografiją iš paukščio skrydžio. Tačiau jei mėgstate smagias pramogas, šis dronas jums kaip tik. Dėl nedidelių matmenų „Walkera Rodeo 110“ yra gerokai saugesnis nei didesnių matmenų jų analogai, o funkcionalumu jiems nei kiek nenusileidžia.

Tą įrodo kad ir toks faktas, kad „Walkera Rodeo 110“ turi sumontuotą vaizdo kamerą, kurios pagalba droną galima valdyti „piloto pozicijoje“, t.y. stebint nuotoliniu būdu perduodamą vaizdą. Tiesa, norint pasinaudoti šia funkcija, teks įsigyti papildomą su gaminiu suderinamą išorinį displėjų arba specialius FPV akinius.

Konstrukcijos apžvalga

Šio nediduko drono sunku nepamėgti iš pirmo žvilgsnio. Jeigu kalbėti trumpai, tai yra tiesiog kokybiškai pagamintas daiktas, niekuo nenusileidžiantis garsiausių gamintojų produkcijai. Platformos ir kitų detalių plastikiniai paviršiai tvirti, ir tuo pat metu galima puikiai matyti, kad jų vizualinis išpildymas tiek formos, tiek spalvų prasme, drono kūrėjams buvo labai svarbūs tikslai.

Konstrukcijoje nėra jokių netvirtai įstatytų elementų, visur, kur galima, panaudotos aptakios formos, nėra nieko nereikalingo. Platforma pagaminta iš lengvo ir labai tvirto anglies pluošto. „Walkera Rodeo 110“ vizualine prasme vertintume dešimt balų iš dešimties.

„Walkera Rodeo 110“ pakuotė yra „standartinė“: dronas, valdymo pultelis, baterija, pakrovėjas, du propelerių rinkiniai, jungiamieji laidai ir instrukcija. Jeigu sugalvotumėte įsigyti, rinkitės „Walkera Rodeo 110“ RTF komplektacijos versiją, nes ARF komplekte nėra siųstuvo ir valdymo pultelio. Na, nebent mėgstate tokius dalykus įsigyti atskirai. Beje, gamintojas pažymi, kad kuriant šį modelį yra pritaikyti modulinio dizaino principai, tad esminius komponentus galima atskirti vieną nuo kito ir prireikus pakeisti kitais, pavyzdžiui, remontuojant arba valant droną.

„Walkera Rodeo 110“ matmenys sudaro 101 x 117 x 55 mm. Svoris be baterijos – 101 g. Baterija svorį kilsteli iki 143 g, tačiau tai vis vien yra labai geras rodiklis. Palyginimui prisiminkite, kad panašiai sveria daugelis išmaniųjų telefonų. Prireikus droną lengvai galėsite nešiotis su savimi, kelionėse taip pat neteks aukoti daug bagažo vietos. Pagrindinės anglies pluošto platformos storis yra apie 2 mm, tad atsparumo rezervas nedidelių avarijų atvejais yra išties neprastas.

Tiesa, kai kurie apžvalgininkai kritikuoja pagrindinės platformos susiaurėjimus ties motorais, nurodydami, kad stipresnio kritimo iš oro atveju tai yra galimi lūžio taškai.

Mūsų bandymų metu smūgius į žolės paviršių „Walkera Rodeo 110“ atlaikė labai neblogai. Gamintojas taip pat pažymi, kad kritimo atveju drono motorams apsaugoti panaudotos specialios atramos, sumažinančios tikimybę motorams paliesti žemės paviršių. Na o tiesioginio smūgio į betoną ko gero neatlaikytų ir pats patvariausias dronas, tad aplinką savo skraidymo eksperimentams pasirinkite su atsarga. Prireikus, laikančiąją platformą arba propelerius už palyginti saikingą kainą galima įsigyti atskirai.

Pakuotėje radome iškart pilnai surinktą droną. Įkraunate bateriją, ir – pirmyn! A, tiesa, ne taip greitai – pulteliui reikės net 8 AA baterijų, tad jei degate nekantrumu, baterijomis pasirūpinkite iš anksto, nes jų komplekte nėra.

Valdymo ypatumai

Kaip ir daugelio dronų atveju, „Walkera Rodeo 110“ yra komplektuojamas su tos pačios kompanijos pagamintu valdymo pulteliu. Pultelis, kaip ir pats dronas, kokybine prasme yra išpildytas labai neblogai, ir vargu ar kuo nors nusileidžia daugeliui konkurentų, ir tą patvirtina neblogi interneto komentatorių atsiliepimai.

Gamintojo teigimu, testuotas modelis yra specialiai pritaikytas skraidymui uždarose patalpose, pvz. tada, kai to daryti neleidžia lauko sąlygos (stiprus vėjas, lietus, ir pan.). Mes neabejotinai rekomenduojame droną pirmiausia išsibandyti lauko sąlygomis. Priežastys yra dvi:

1. drono propeleriai neturi apsaugų (ir nežinia kodėl jų komplekte nėra, nes paties gamintojo svetainėje juos galima įsigyti, kaip ir visas kitas droną sudarančias detales);

2. lenktyninis dronas visgi yra lenktyninis.

„Walkera Rodeo 110“ yra vikrus, gali greitai ir be problemų atlikti piloto sugalvotus triukus, tačiau pradedantiesiems ar mažiau patyrusiems tokio tipo skraidyklių mėgėjams reikia apsiprasti tiek su valdymo niuansais, tiek su drono techninėmis galimybėmis. Na o vėliau, be abejo, patys nuspręsite, kokioje aplinkoje norite skraidyti. Mūsų nuomonė – namuose jo skraidinti nemėginkite, nepaisant to, ką šiuo požiūriu teigia gamintojas. Tačiau erdvesnėje salėje ar angare tai gali tapti tikrai maloniu laisvalaikiu užsiėmimu mokantis aukštojo pilotažo figūrų ir stebinant draugus drono galimybėmis. 

Skrydžio metu pultelis veikia labai tiksliai ir sklandžiai. Pultelis yra pilnai programuojamas, ir kitų apžvalgininkų teigimu, suderinamas su daugeliu kitų dronų. Numatyti tokie valdymo režimai: stabilizuoto skrydžio („self-stabilization“ arba „angle“), pusiau stabilizuoto skrydžio („semi-stabilization“ arba „horizon“), ir pilnai rankinis režimas.

„Walkera Rodeo 110“ taip pat palaiko gamyklinių parametrų modifikavimą – tam tikslui numatyta USB jungtis, o laidas prijungimui prie kompiuterio pridedamas pakuotėje. Konfigūravimui naudojama programinė įranga (pvz. „Betaflight“ arba „Cleanflight“) platinama nemokamai.

Kaip jau minėjome, „Walkera Rodeo 110“ taip pat yra integruota vaizdo kamera su 5.8GHz diapazono siųstuvu, galinčiu perduoti vaizdą realiu laiku. Tiesa, šiam funkcionalumui išbandyti reikalinga papildoma įranga, tad to testuoti negalėjome. Kitas niuansas – kai kuriuose šaltiniuose ir internetinėse parduotuvėse nurodoma 600mW vaizdo siųstuvo galia, tačiau realiai šis parametras siekia 200mW.

Baterija – įkrovos sparta, skrydžio trukmė

Baterija prie drono platformos yra pritvirtinama dirželiu. Įkrovimo ir maitinimo prijungimo kištukai yra išvesti labai patogiose vietose – įkraunant bateriją galima jos neišimant, o maitinimo kištuką prijungti nesudėtinga, kadangi reikiama jungtis yra visai šalia. Laidų ilgis parinktas optimalus ir įvairiomis skrydžio situacijomis jie nekontaktuoja su besisukančiais propeleriais.

Baterijos įkrovos trukmė sudaro apie valandą. Su pilna įkrova dronu nepertraukiamai paskraidyti galėsite apie 5-6 minutes (nors pats gamintojas deklaruoja 7-8 minutes). Tai ko gero yra silpniausia šio modelio vieta, kadangi kai kurie kiti panašių skraidyklių modeliai be problemų pasiekia dvigubai geresnį skrydžio trukmės rodiklį (kad ir IdeaFly Grasshopper F210). Valdymo nuotolis gamintojo teigimu siekia iki 500 metrų – praktiškai to netestavome.

Kodėl taip gerai padaryto drono skrydžio laikas toks nedidelis, lyginant su konkurentais? Turint omenyje, kad „Walkera Rodeo 110“ skrydžio greitis yra tikrai didelis, mes darytume prielaidą, kad gamintojas tiesiog nusprendė modeliui parinkti galingesnius nei įprastai motorus. Be abejo, galingesni motorai sparčiau išeikvoja energijos rezervą, tačiau mainais gaunate išskirtinius skrydžio našumo parametrus.

Apibendrinimas

Mūsų testuotas „Walkera Rodeo 110“ yra išties smagus kompaktiškas dronas. Patogus nešiotis, galingas, greitas. Pradedantiesiems jis gal kiek per ekstremalus (nepaisant mažų matmenų), nebent mėgstate aštrius pojūčius. Jei taip - tai idealus žaisliukas. Tačiau bet kuris šio gaminio savininkas neturėtų nusivilti kokybišku pagaminimu ir tiesiog geru veikimu.

Privalumai:

  • Kokybiškai pagamintas, pasauliniu mastu žinomas gamintojas
  • Didelė galia ir greitis, nedideli matmenys ir svoris
  • Palaikomas gamyklinių parametrų modifikavimas (naudojant Cleanflight ar Betaflight programas)
  • Pilna komplektacija, skrydžiui daugiau nieko papildomo įsigyti nereikia (nebent norite FPV funkcionalumo).

Trūkumai:

  • Palyginti trumpas skrydžio su vienu baterijos įkrovimu laikas. Ilgesniam paskraidymui papildoma baterija tikrai nepakenks.
  • Konstrukcijoje yra galimai silpnesnių vietų, tad kritimų iš didelio aukščio ar ant kieto paviršiaus reikia vengti.

Vieniems trūkumai, kitiems privalumai:

  • Nepaisant mažų matmenų, dronas labai galingas, pakankama galia akrobatiniam skraidymui (naudojant pilnai rankinio valdymo režimą). Pradedantiesiems gali būti kiek per galingas.
  • Prireikus, ko gero absoliučiai visas drono detales galima pakeisti. Tiesa, jas tektų įsigyti atskirai.

Apžvalgą užbaigsime pilna "Rodeo 110" parametrų suvestine, o žemiau jos rasite porą išsamių šio drono video apžvalgų anglų kalba.

Pilna „Walkera Rodeo 110parametrų suvestinė:

 

„Walkera Rodeo 110“

Svoris

101g (be baterijos)

Skrydžio valdiklis

Rodeo 110 F3

Motorai

WK-WS-13-002A

ESC greičio valdiklis

Rodeo 110

Pagrindinis siųstuvas/imtuvas

Rodeo 110

Valdymo pultelis

DEVO7

Baterija

7.4V 850mAh 25C 2S LiPo

Baterijos matmenys/svoris

4.9 x 2.9 x 1.5cm / 42g

FPV siųstuvas

5.8G 25/200 mW TX5836

Video kamera

700TVL, PAL

Propeleriai

trijų menčių, skersmuo 70mm

 

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(4)
(3)
(1)

Komentarai ()