Šioje mažoje magnetinėje juostelėje galima saugoti rekordiškai daug – 330TB duomenų  (0)

IBM tyrėjams ir Sony pavyko sukurti prototipą magnetinės juostos technologijos, potencialiai galinčios išsaugoti 330 terabaitų nesuspaustų duomenų nedidelėje kasetėje. Planuojama, kad šios rekordinės talpos technologijos laikmenų dydis ateityje dar mažės.


Visi šio ciklo įrašai

  • 2017-08-04 Šioje mažoje magnetinėje juostelėje galima saugoti rekordiškai daug – 330TB duomenų  (0)

Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Magnetinės juostelės technologijų inovacijos

IBM tyrėjai, bendradarbiaudami su Sony Storage Media Solutions, joninio užpurškimo būdu sukūrė prototipinę magnetinių juostelių gamybos technologiją, kuria duomenis galima saugoti 201 gigabito kvadratiniame colyje tankiu. Taip IBM tyrėjams pavyko sutalpinti 330 terabaitų nesuspaustų duomenų delne telpančioje kasetėje. Tai labai žymus proveržis, lyginant su įprastomis technologijomis, kuriomis vienoje kasetėje galima sutalpinti vos 15 TB duomenų.

Rekordinis 201 gigabito kvadratiniame colyje tankis pasiektas, naudojant naują Sony magnetinių juostų gamybos technologiją, kur naudojamas lubrikantas. IBM prie prototipo kūrimo prisidėjo naujai sukurtomis nuskaitymo/įrašymo galvutėmis, pažangiomis servo kontrolės technologijomis ir inovatyviais signalo apdorojimo algoritmais.

Skaitytojų vasaros iniciatyva: „Geriausia, ką esu pirkęs iš Kinijos“
5536 9 1

Technologijos.lt jau nuolatine tapusi rubrika apie gadžetus iš Kinijos sulaukia vis daugiau populiarumo – sulaukiame ne tik įvairių klausimų, bet ir pasiūlymų, ką vertėtų aprašyti, kokių prekių paieškoti.

Išsamiau

 

Pirmasis IBM juostų įrenginys, IBM 726, sukurtas 1952 metais, galėjo išsaugoti duomenis 6,1 kB/s sparta, o juostoje duomenys buvo saugomi 1 400 bitų kvadratiniame colyje tankiu. Po daugiau nei 60 metų šios srities inovacijų, IBM ir toliau plečia savo juostinių kaupiklių technologijos ribas. Šis naujas pasaulio rekordas juostų talpos srityje – penktasis IBM rekordas nuo 2006 metų.

Pasak Evangelos Eleftheriou, IBM laboratorijos Ciuriche, Šveicarijoje, bendradarbio, joninio užpurškimo magnetinių juostų gamybos technologija leis sukurti praktiškesnius debesų kompiuterijos duomenų saugojimo sprendimus.

„Juostos tradiciškai naudotos video archyvams, atsarginėms failų kopijoms laikyti, sistemų atstatymui po nelaimingų atsitikimų ir lokaliam informacijos laikymui, bet pramonė vis dažniau naudoja programas debesyse. Nors juostų gaminimas joninio užpurškimo metodu turėtų kainuoti šiek tiek brangiau, nei dabar naudojamos komercinės juostos, dėl itin didelės talpos jų terabaito kaina bus itin patraukli, ir technologija turėtų būti praktiška ilgam duomenų saugojimui debesyje“.

Kaip tai veikia?

 

„Joninio užpurškimo (JU) metodu pagamintose juostose pagrindas vakuume padengiamas keliais plonais metalo sluoksniais“, paaiškino Dr. Mark Lantz, IBM tyrėjas, dirbantis su magnetinės juostos technologija. „Panaši technologija naudojama, gaminant integruotas schemas“, pridūrė jis.

Norint pasiekti didelį įrašymo magnetinėje juostoje tankį, tarp magnetinės juostos ir magnetinės galvutės neturi būti tarpo. Tačiau tada didėja trintis juostos ir galvutės kontakto vietoje. Šią trintį reikėjo sumažinti ir užtikrinti, kad juostos paviršius glotniai judėtų magnetine galvute ir duomenys nuskaitomi ir įrašomi pakankamai greitai.

Trinties sumažinimui Sony sukūrė lubrikantą, kuriuo apdorotas paviršius tarp galvutės ir juostos. Lubrikantas ne tik sumažina sluoksnių trintį, bet ir sukuria itin patvarų ryšį tarp lubrikanto ir magnetinio juostos sluoksnio.

 

Lantzas pareiškė, kad ši JU magnetinė technologija rekordus gerins dar ne kartą.

„Tai išties rodo ir tolesnį juostų tobulinimo potencialą, iš esmės, istoriniu tempu, per kitus 10 metų dvigubinant kasetės talpą kas porą metų. Tai išties geros naujienos mūsų klientams, kad jie ir toliau galės remtis juostų technologijomis. Ekonomiškas duomenų saugojimas – neatskiriama jų informacijos kaupimo infrastruktūros dalis“.

Kathleen Villaluz

Šaltiniai:Sony,IBM

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Technologijos.lt
(38)
(0)
(38)

Komentarai (0)