Jokių kamščių ir žaibiška kelionė - jau skelbiama apie 400 km/h lekiantį taksi be jokio vairuotojo (Video)  ()

Autonominiai ir elektra varomi automobiliai jau keičia mūsų susisiekimo sistemas, tačiau skraidantys taksi tiesiogine to žodžio prasme pakels mus į orą. „AirSpaceX“, oro susisiekimo kompanija įsikūrusi Detroite labai intensyviai dirba šia linkme.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Šių metų sausio mėnesi Tarptautinėje Šiaurės Amerikos automobilių parodoje „AirSpaceX“ kompanija pristatė skraindantį „MOBi-ONE“ taksį.

Jų pristatytas „MOBi-ONE“ skraidantis taksi buvo sukurtas atsižvelgiant į savarankiškumą. Autonominis, visiškai elektrinis skraidantis taksi galės tam tikrose vietovėse skraidinti nuo 2 iki 4 keleivių arba krovinius virš 200 kg 100 km spinduliu, įskaitant oro uostus ir miesto centrus.

Jo vertikalaus kilimo ir tūpimo (VTOL) technologinis sprendimas leidžia kilti kaip sraigtasparniui, o pakilus pakeisti sparnų poziciją ir toliau skristi kaip lėktuvui maksimaliu greičiu, kuris sieks net 400 km/h.

Keleiviai turės prieiga prie itin didelės spartos interneto ir galės ramiai jaustis dėl orlaivyje veikiančių „V2X“ susidūrimų vengimo ir saugos pranešimo sistemų. „MOBi-ONE“ sugebės mokytis ir galiausiai pakeis pilotus. Visgi, iš pat pradžių vis dar bus skrendama su pilotu.

Anot „AirSpaceX“ kompanijos steigėjo ir generalinio direktoriaus Jon‘o Rimanelli‘o, „MOBi-ONE“ pasiūlys ekologiškus, ramius užsakomuosius skrydžius už priimtiną kainą. Tačiau Rimanelli‘s apie galimus kelionių įkainius daugiau nieko neminėjo.

„Tikrovė yra ta, jog visi mano, kas eismas savaime yra problema. Transporto kompanijos nesiorientavo į eismo automatizavimą, tokiu būdu galėdamos sumažinti eismo spūstis ir tuo pačiu oro taršą“ – teigė Rimanelli‘s.

„NewAtlas“ praneša, kad „MOBi-ONE“ gali būti naudojamas ne tik kaip taksi. Jis taip pat gali būti panaudotas medicinos ir evakuacijos tikslais, taip pat mokslinių tyrimų ir stebėjimo operacijoms. Rimanelli‘s mano, kad „MOBi-ONE“ jau bus pasiruošęs demonstraciniams skrydžiams 2020 metais.

JP Yorro, vyriausiasis „AirSpaceX“ komercijos vadovas, atskleidė, kad kompanijos planai yra iki 2026 metų 50-yje didžiausių JAV mietų pradėti pilnai eksploatuoti 2500 vienetų „MOBi-ONE“ oro taksi. „MOBi plėtros programa pareikalaus didelių kapitalo investicijų, tačiau oro transportas, kaip paslaugų sektorius, gali generuoti milijardinę ekonomiką. Mes svarstome platų finansavimo galimybių spektrą, įskaitant galimus dalinės nuosavybės ir pelno dalijimosi modelius“ – sakė Yorro.

Nors „AirSpaceX“ mano, kad „MOBi-ONE“ sumažins antžeminio transporto srautus bei kelionių laiką, jie nėra vieninteliai, kurie dirba su skraidančių taksi idėjomis. Prie šių idėjų intensyviai darbuojasi „Uber“ ir NASA, „Airbus“ ir „Boeing“. Nėra jokios abejonės, kad oro taksi idėja yra labai įdomi, tačiau reikia suvokti, jog dar reikės daug padaryti, kad ji taptų praktiškai įgyvendinamą.

(11)
(1)
(10)

Komentarai ()