Tai bus revoliucija ieškant sau poros? Skelbiama, kad įdarbintas Nobelio premijos laureato algoritmas padės jums rasti tinkamiausią porą  (1)

Niekaip nesiseka susirasti sau poros vadinamuose „online“ pasimatymuose? Šią problemą padės išspręsti dešimtmečių senumo algoritmas.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Tvirtinama, kad pažinčių programėlė „Hinge“ yra skirta „žmonėms, kurie ieško tikrų ryšių“ ir ji sugebės parinkti labiausiai tinkančius žmones jums į porą.

Programėlės kurėjai, norėdami pasiekti maksimalų poros atitikimą, pasinaudojo modifikuota Nobelio premijos laureato Shapley‘aus su Gale‘o sukurta SMP algoritmo versija.

SMP algoritmo pavadinimas reiškia „stabilią santuokos problemą“. Štai kokią problemą matematikai Lloyd‘as Shapley‘us ir David‘as Gale‘as išsprendė dar 1962 metais, sukūrę SMP algoritmą.

Kas yra SMP algoritmas ir kaip jis veikia?

Perfrazuojant pagrindinę SMP mintį būtų galima pasakyti šitaip: šiame modelyje turite tiek pat vyrų ir moterų, kurie yra sureitinguoti pagal kiekvieno individualias savybes ir taip, kad labiausiai atitiktų vienas kito interesus. Gale‘as ir Shapley‘us manė, kad teoriškai visada yra būdas sugrupuoti žmones taip, kad jų santykiai baigtųsi potencialiai „stabiliomis santuokomis“.

SMP algoritmą sudaro keletas etapų:

Pirmajame etape kiekvienas laisvas vyras pirmą kartą yra siūlomas pradedant nuo jam labiausiai tinkančios moters ir tada kiekviena moteris savo gerbėjui, kuris jai labiausiai patinka, atsako „gal“, o visiems likusiems – „ne“. Taip tiek vyras ir moteris tampa laikinai vienas kitu užimti.

Kiekviename sekančiame etape kiekvienas laisvas vyras yra siūlomas kitoms jam labiausiai tinkančioms moterims, kurioms jis dar nebuvo siūlytas (net neatsižvelgiant į tai, kad moteris gali būti jau užimta ir turėti gerbėją, kuriam pasakė „gal“ aut. past.). Tada kiekviena moteris atsako „gal“ jei ji yra laisva. „Gal“ gali pasirinkti ir jau užimta moteris, jei jai naujasis partneris patinka labiau nei esamas. Šiuo atveju ji atsisako turimo partnerio ir jis tampa laisvu.

Tad iš principo gerokai daugiau pasirinkimo galios yra moters rankose ir ji gali užsiimti savotiška „prekyba“ bei gali „koketuoti“ su partneriais kol išsirinks sau tinkamiausią. Tačiau galiausiai negali likti laisvo vyro ir moters, nes kažkuriuo metu laisvas vyras vis tiek bus pasiūlytas laisvai moteriai. Šis procesas yra kartojamas tol, kol visi vyrai ir moterys randa sau partnerį(-ę).

Kaip tai veikia „Hinge“ programėlėje?

„Hinge“ pasinaudojo šiuo algoritmu, tačiau panaikino heteronormatiškumą. Kitaip tariant, panaikino visų narių poravimą pagal lytį ir juos apjungė į vieną visumą, kad porą galėtų rasti ne tik heteroseksualai.

Norint nustatyti, kaip programėlės naudotojas įvertino kitus pažinčių portalo žmones, algoritmas peržiūri jų įstoriją per pestarąsias 24 valandas: kokie žmonių profilių aspektai juos sudomino, kas jų nedomino ir taip toliau. Ir taip kiekvieną dieną „Hinge“ pristato labiausiai naudotojui tinkantį žmogų.

„Hinge“ nėra pirmoji pažinčių programėlė, kurioje meilės paieškoms yra įdarbintas dirbtinis intelektas. „Tantan“ – Kinijos „Tinder“ versija – naudoja dirbtinį intelektą, kuris sugeba nustatyti, kurios programėlės naudotojų nuotraukos yra retušuotos. Tad jei „Tantan“ dirbtinis intelektas padeda atskirti pelus nuo grūdų, galbūt „Hinge“ padės susirasti tinkamiausią sau porą bei užmegzti ilgalaikį meilės ryšį.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Technologijos.lt
(17)
(15)
(2)

Komentarai (1)