Laukia dar viena KET naujovė, tik dabar svarbu atminti, nuo kada ji įsigalioja: net jei nedega žalia rodyklė, vis vien bus galima sukti į dešinę  (11)

Jau po metų, nuo 2019 m. lapkričio 1 d., įsigalios svarbūs pokyčiai, apie kurios vairuotojai turėtų žinoti jau dabar. Vyriausybė pritarė Kelių eismo taisyklių pakeitimui, kuris nustato važiavimo per sankryžas, reguliuojamas šviesoforais su papildomomis sekcijomis, tvarką.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Primename, kad, įgyvendindama ES reikalavimus, Lietuva iki 2020 metų planuoja panaikinti visas lenteles su žaliomis rodyklėmis, iki šiol leisdavusias sukti į dešinę (prieš tai sustojus, jei dega raudona).

Todėl Susisiekimo ministerija pasiūlė alternatyvą naikinamoms lentelėms, kuri jau daugybę metų galioja kaimyninėje Lenkijoje, taip pat ir Vokietijoje: net ir nedegant žaliai rodyklei, bus galima sukti į dešinę, praleidus visus kitus eismo dalyvius.

Kaip 15min sakė Vidmantas Pumputis, Susisiekimo ministerijos Saugaus eismo skyriaus vedėjas, nauja tvarka, kuri įsigalios nuo 2019 m. atrodys taip.

Anksčiau KET 75 punktas teigė: Jeigu ties žaliu šviesoforo signalu įrengta papildoma sekcija su žalia rodykle, važiuoti rodyklės nurodyta kryptimi leidžiama tik įsijungus šios sekcijos signalui.

Nuo 2019 m. lapkričio 1 d. atsisakoma KET 75 punkto, kuris papildomos sekcijos rodyklės kryptimi leisdavo važiuoti tik šios sekcijos signalui įsijungus. Įrengus šviesoforą su papildoma sekcija į dešinę, kai pagrindinis žalias šviesoforo signalas būtų žalias skritulio formos signalas, nedegant papildomai sekcijai į dešinę būtų leidžiama važiuoti visomis kryptimis (tarp jų ir į dešinę) pagal pagrindinį žalią šviesoforo signalą.

Šiuo atveju vairuotojas, sukdamas į dešinę pagal pagrindinį žalią šviesoforo signalą, privalės duoti kelią kitiems eismo dalyviams (dviratininkams, pėstiesiems) pagal KET 158 punktą. 

Dvejų metų pereinamasis laikotarpis

Kodėl šie pakeitimai įsigalios ne šiais metais, o tik nuo 2019 metų? Pasak V.Pumpučio, taip daroma vengiant skubos. Iki 2019 m. lapkričio savivaldybės turės pakankamai laiko pertvarkyti šviesoforus. Ir po to dar metus galutinai panaikinti lentelėms su žaliomis rodyklėmis.

Specialisto teigimu, tokios pertvarkos padės didinti sankryžų pralaidumą, taigi mažins spūstis. Tačiau vairuotojams padaugės atsakomybės: sukdami į dešinę jie privalės patys įvertinti eismo situaciją.

Vairavimo mokyklos Amplius.LT vadovas Artūras Pakėnas tokias permainas vertina teigiamai. Jo manymu, toks sprendimas yra saugesnė alternatyva lentelėms su žaliomis rodyklėmis, kurių nebeliks iki 2020 metų.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: 15min.lt
Autoriai: Žilvinas Pekarskas
(32)
(4)
(28)

Komentarai (11)