Naudoto automobilio pirkimas: kaip patikrinti iš užsienio atvežto naudoto automobilio istoriją?  (1)

Naujo automobilio pirkimas – gana sudėtinga procedūra, užimanti daug laiko ir reikalaujanti apmąstymų. Tačiau naudotos transporto priemonės pirkimas – dar sudėtingesnis darbas. Nusipirkti katę maiše, patekti į sukčių spąstus tikrai nesunku. Atsuktos ridos, paslėpti variklio ar kėbulo defektai labai dažnai pirkėjams sukelia galvos skausmą. Ar nuo jo yra vaistų?


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Jei perkate Lietuvoje ankstesnio savininko įsigytą automobilį, viskas daug paprasčiau. Užsisakę patikrą firminiame servise sužinosite ir automobilio istoriją: pvz., ar laiku buvo atliekami garantiniai aptarnavimai, ar buvo užsakomi kėbulo remonto darbai.

Jei automobilis jau seniai nebe garantinis, tačiau žinote jo VIN kodą (kėbulo numerį), galima patikrinti istoriją valstybinės įmonės „Transeksta“ (vienijančios techninės apžiūros stotis) interneto svetainėje.

Automobiliai iš Vokietijos

Žymiai sunkiau tiesą apie automobilį sužinoti, jei jis atkeliavo iš užsienio, o pardavėjas seka pasakas apie bobutę ir dieduką, kurie Vokietijos greitkeliais tik sekmadieniais į bažnyčią važinėjo.

Pasak populiariausio automobilių skelbimų portalo „Autoplius.lt“ komunikacijos vadovo Mato Buzelio, Vokietijoje dėl asmens duomenų apsaugos sužinoti visą automobilio istoriją labai sunku.

Iš esmės prekybos atstovas Lietuvoje galėtų teikti informaciją apie, pavyzdžiui, iš Vokietijos atvežtą BMW. Tačiau tam reikia gauti automobilio savininko sutikimą. O čia jau prasidės problemos. Jei ir rasite tikrąjį savininką (nes pardavinėti gali tarpininkas), jis nebūtinai bus linkęs bendradarbiauti.

Naudotų automobilių importo statistika

Deja, beveik kas antras į Lietuvą įvežamas naudotas automobilis atkeliauja būtent iš Vokietijos.

2018 m. duomenimis 46,9 proc. naudotų automobilių atkeliavo iš Vokietijos. 14,7 proc. iš visų importuojamų lengvųjų automobilių atvyko iš Prancūzijos, o maždaug perpus mažiau – iš Olandijos.

„Šios trys valstybės yra populiariausios tarp šalių, kuriose vairuotojai bei perpardavėjai iš Lietuvos renkasi automobilius. Jungtinės Amerikos Valstijos yra 6 vietoje – iš JAV atkeliauja tik 4 proc. automobilių – maždaug tiek pat įvežama iš Švedijos“, – komentavo Matas Buzelis.

Kitos šalys turi atvirus registrus

O kita pusė įvežamų automobilių yra patikrinami lengviau. Apie jas ir prabilo „Regitra“, paskelbdama interneto svetainių sąrašą, kuriose, įvedus valstybinį numerį arba VIN kodą, galima gauti informaciją apie ridą ir technines apžiūras.

Tokias duomenų bazes turi Švedija, Danija, Prancūzija, Belgija, Olandija ir kt. Norint rasti atsakymus, dažniausiai net nereikia mokėti tos šalies kalbos.

Prieš įsigyjant naudotą transporto priemonę iš užsienio, „Regitra“ rekomenduoja pasitikrinti duomenis apie ją kai kurių šalių viešai prieinamose nacionalinėse duomenų bazėse:

1. Airija

2. Austrija

3. Čekija

4. Danija

5. Estija

6. Izraelis

7. JAE (Jungtiniai Arabų Emyratai):

7.1. Abu Dhabi Emyratas

7.2. Dubai Emyratas

8. JAV (Jungtinės Amerikos Valstijos):

8.1. NICB (Nacionalinis draudiminių nusikaltimų tyrimo biuras)

8.2. Floridos valstija

8.3. Šiaurės Dakotos valstija

9. Kanada

10. Lenkija

11. Norvegija

12. Olandija

13. Prancūzija

14. Slovakija

15. Slovėnija

16. Švedija

17. Šveicarija (nuorodos į atskirų kantonų duomenų bazes):

17.1. Aargau (AG)

17.2. Freiburgas (FR)

17.3. Lucernas (LU)

17.4. Šafhauzenas (SH)

17.5. Tesinas (TI)

17.6. Valis (VS)

17.7. Cugas (ZG)

17.8. Ciurichas (ZH).

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: 15min.lt
(20)
(5)
(15)

Komentarai (1)