Nepatikėsite, kuo užkemšamos laivuose atsivėrusios skylės - tai labai senamadiškas būdas  (1)

Laivai gali būti pažeisti dėl pačių įvairiausių priežasčių. Jie gali užplaukti ant kranto, atsitrenkti į uolas ar kitus laivus, o karo laivai gali būti apgadinami ir priešo šūviais. Atsivėrusias skyles, pro kurias teka vanduo, būtina kuo greičiau užverti, bet kuo? Pasirodo, ir šiais laikais naudojama ta pati medžiaga, kuria jūreiviai pasikliovė per amžius.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Iš tiesų, skylės laivuose yra pakankamai retas dalykas, tačiau tam būtina pasiruošti. Nedidelė anga gali pražudyti laivą, ypač jei bus užlieti gyvybiškai svarbūs komponentai. Kalbant apie karinius laivus, jie privalo būti visada pasiruošę kiek įmanoma greičiau taisyti pažeidimus. Tik kuo?

Žinoma, viskas priklauso nuo pažeidimo. Kartais skylę įmanoma užlopyti privirinta metaline plokšte. Tačiau jei vanduo veržiasi labai greitai, virinimui nebus laiko ar galimybių. Todėl naudojama mediena.

Šiais laikais, kai viskas sukasi apie aukščiausias technologijas ir pažangiausias medžiagas, gali pasirodyti, kad mediena yra atgyvenusi seniena. Tačiau yra ne visai taip. Mediena vis dar yra geriausia medžiaga skubiam laivų skylių užtaisymui.

Visų pirma, mediena yra labai stipri, tačiau ją galima greitai apdirbti. Plieniniai kamščiai ir lopai yra stipresni, tačiau jiems reikia daugiau laiko. Medinį kuolą galima tiesiog aptašyti kirviu, o tuomet įkalti į skylę - būtent taip ir daroma. Karo laivai dažnai turi kūgio formos medinių kamščių, kuriuos ir naudoja skubiam korpuso remontui.

Dažnai naudojamos ir medinės sijos, kurios leidžia užremti duris ar prispausti didesnius lopus. Mediena yra lanksti ir tokiose situacijose suveikia kaip spyruoklė. Vėlgi, sijas galima greitai nupjauti iki tinkamo ilgio.

Kitas privalumas yra tai, kad mediena sugeria vandenį ir išbrinksta. Medinis kamštis pats savaime pasidaro dar tampresnis ir skylę uždaro dar patikimiau. Tačiau vėliau atėjus laikui rimtesniam remontui šias medines detales galima labai greitai pašalinti.

Aišku, mediena turi ir kitų privalumų. Ji yra santykinai pigi ir lengvai prieinama praktiškai visame pasaulyje. Taigi, nors ir sunku patikėti, kad skylių laivuose kamšymas nepasikeitė per amžius, medienos atsargos ir atominiuose laivuose išliks dar ilgai.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Technologijos.lt
(70)
(3)
(67)

Komentarai (1)

Susijusios žymos: