Naujas proveržis? Mokslininkai sukūrė naujo tipo vandenilio generatorių - iš karto kuria švarų ir gryną kurą  (3)

Mokslininkai Niukaslio universitete sukūrė naujos kartos vandenilio generatorių. Didžiausias šio prietaiso privalumas - švari žalio vandenilio tėkmė. Švarus vandenilis vėliau gali būti naudojamas pramonėje ar transporte.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Vandenilis yra labiausiai paplitęs elementas visatoje, tačiau Žemėje jo gryno praktiškai niekur nėra. Taigi, norint išgauti vandenilį, tenka įvairiais metodais skaidyti vandenilio turinčias medžiagas – gamtines dujas arba vandenį. Šiuolaikiniams procesams reikia daug energijos, o galutinis produktas nėra visiškai grynas. Tai reiškia, kad pagamintą vandenilį dar reikia gryninti, o tai - dar vienas brangus, daug laiko ir energijos reikalaujantis procesas.

Vandenilio gamybai reikalinga energija stabdo šio kuro progresą. Dabar mokslininkai sugalvojo, kaip pagaminti gryną vandenilį vienu procesu. Technologija yra gana sudėtinga, tačiau jos esmė yra tai, kad medžiagos reaktoriuose nėra maišomos. Vanduo reaguoja su anglies monoksidu, tačiau anglis yra sulaikoma, kad neužterštų galutinio produkto. Deguonis yra leidžiamas per medžiagų sroves per specialius rezervuarus. Galiausiai, vienoje reaktoriaus pusėje gaunamas grynas vandenilis, kitoje – anglies dioksidas.

Naujasis reaktorius užtikrina nuolatinę gryno vandenilio tėkmę be papildomo gryninimo. Tai reiškia, kad vandenilio gamybai  sunaudojama mažiau energijos. Tai yra pigesnis ir greitesnis procesas, kuris palengvintų vandenilio gamybą ir leistų šį kurą pramonėje ir transporte naudoti plačiau.

Vandeniliniai automobiliai įprastai kritikuojami dėl to, kad jie naudoja kurą, kurio gamybai yra reikalinga elektra. Kodėl ta elektra nėra panaudojama tiesiogiai baterijoms įkrauti? Juk tai būtų gerokai efektyviau, nei elektros energiją panaudoti vandenilio gamybai, o tada juo pripildyti automobilio vandenilio talpas.

Tačiau naujasis vandenilio generatorius veikia pakankamai efektyviai, kad automobiliai su kuro elementais galėtų būti dar žalesni. Juk vandenilio bakus galima pripildyti per penkias minutes, o štai elektromobiliui įkrauti reikia kelių valandų. Vandenilis galėtų būti gaminamas naudojant perteklinę energiją iš atsinaujinančių šaltinių. Pavyzdžiui, kai elektros energijos poreikis yra mažas, vėjo ir saulės jėgainės vis tiek veikia. Jų sukuriama energija galėtų būti panaudota vandeniliui gaminti.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Technologijos.lt
(21)
(7)
(14)

Komentarai (3)