Sudegė „Admirolas Kuznecovas“ - ar gaisras pagaliau nutrauks nevykėlio kančias?  (31)

Rusijos laivyno pasididžiavimas „Admirolas Kuznecovas“ vėl paskendo dūmuose. Tik šįkart tai - ne įprastas dyzelinių variklių veikimas, o viską niokojanti ugnis.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

„Admirolas Kuznecovas“, vienintelis Rusijos lėktuvnešis, tikriausiai jau nebeplaukios. Kai 2017 metų pradžioje buvo pradėta laivo modernizacija, buvo planuojama, kad po jos „Admirolas Kuznecovas“ tarnaus dar bent 25 metus. Dar nesibaigė 2019-ieji, o laivo likimas, atrodo, aiškus.

Vakar „Admirole Kuznecove“ kilo gaisras. Netoli variklių dirbo žmonės. Žiežirbos krito į laivo triumą, kuriame dar buvo kuro pėdsakų. Per akimirką gaisras išplito per 120 kvadratinių metrų, o po kelių valandų jau apėmė 600 kvadratinių metrų. „Admirolas Kuznecovas“ vėl paskendo dūmuose, kaip tais laikais kai dar veikė. Gaisras buvo užgesintas tik po kelių valandų, dūmais apsinuodijo 12 žmonių. Nors kol kas apie tai neskelbiama, tikėtina, kad lėktuvnešis nebebus remontuojamas - tokie gaisrai pakenkia plieninėms laivo konstrukcijoms, o liepsnos siautėjo kritinėse laivo patalpose.

Jei tai tikrai yra istorijos pabaiga, tai ji idealiai atitinka „Admirolo Kuznecovo“ įvaizdį. Šis laivas buvo statomas nuo 1981 metų, tarnybą pradėjo prieš pat Sovietų sąjungos subyrėjimą. „Admirolas Kuznecovas“ beveik visada neveikė, o ir Rusijos ekonomika neleido naudoti tokio lėktuvnešio. Todėl 1991-2015 metų laikotarpyje jis patruliavo lygiai 6 kartus.

„Admirolas Kuznecovas“ garsėjo kaip dūmais apsipylęs lėktuvnešis, kurį turi lydėti vilkikas. Štai 2009 metais netoli Turkijos krantų elektros sistemos gedimas sukėlė gaisrą, kuriame žuvo vienas žmogus. 2012 metais „Admirolas Kuznecovas“ sugedo netoli Prancūzijos ir gėdingai buvo nutemptas remontui. 2016 metais vienintelis Rusijos lėktuvnešis ėmėsi darbo netoli Sirijos, tačiau prarado net du lėktuvus per dvi savaites. Ir ne šiaip sau – tiesiog jo konstrukcija ir būklė buvo labai prasta.

2017 metų pradžioje „Admirolas Kuznecovas“ apsistojo Murmanske, kad būtų atnaujintas ir paruoštas dar 25 tarnybos metams. Tačiau 2018 metų spalį plūduriuojantis sausasis dokas PD-50 nuskendo, vos su savimi nenusitempdamas ir lėktuvnešio. Tuomet žuvo vienas žmogus, dar keturi buvo sužeisti. Negana to, ant „Admirolo Kuznecovo“ denio užvirto didžiulis kranas, išplėšdamas 18 kvadratinių metrų dydžio skylę. Tiesa, tuomet oficialiai teigta, kad padaryta tik 1 milijonų dolerių vertės žala ir tai nesustabdys lėktuvnešio remonto.

Ir nesustabdė – remontas vyko toliau. Iki dabar, kai „Admirolas Kuznecovas“ vėl apsipylė dūmais, o jo vidų nuniokojo ugnis. Tiesa, visko gali būti, kad lėktuvnešis bus ir toliau remontuojamas. Viskas priklausys nuo to, kokia žala buvo padaryta. Tačiau ugnis laive siautėjo kelias valandas, todėl nuostolių tikrai bus. Mažų mažiausiai, teks nukelti laivo sugrįžimo į tarnybą datą. Bet, turint omenyje, kad vėl auga remonto kaštai, o „Admirolas Kuznecovas“ ir taip nebuvo labai naudingas, tikėtina, kad tai bus proga su juo atsisveikinti.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Technologijos.lt
(155)
(10)
(145)

Komentarai (31)