Įspūdinga šventinė Suomijos dovana Europai: nemokami dirbtinio intelekto kursai - galite išbandyti patys  ()

Suomija siūlo visiems Europos Sąjungos piliečiams modernią kalėdinę dovaną – nemokamus dirbtinio intelekto (DI) internetinius kursus jų gimtąja kalba, pranešė pareigūnai.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Technologiškai pažangi Skandinavijos valstybė, vadovaujama jauniausios pasaulyje vyriausybės vadovės, mini savo pirmininkavimo ES pabaigą užsibrėždama itin ambicingą tikslą.

Užuot išdalydama įprastus kaklaraiščius ir šalikus ES pareigūnams bei žurnalistams, Suomijos vyriausybė su 34 metų ministre pirmininke Sanna Marin priešakyje nusprendė įteikti mažiau tradicinę dovaną ne keliems išrinktiesiems, o visiems ES piliečiams.

5,5 mln. gyventojų turinti Suomija, kuri šių metų pabaigoje perduos pirmininkavimą ES Kroatijai, siekia iki 2021 metų pabaigos suteikti praktinių žinių apie DI 1 proc. Bendrijos piliečių (arba maždaug 5 mln. žmonių) per internetinius kursus pradedantiesiems.

Vyriausybė bendradarbiauja su Helsinkio universitetu, Suomijos didžiausia ir seniausia akademine įstaiga, taip pat su suomių konsultavimo technologijų srityje įmone „Reaktor“.

Helsinkio universiteto informatikos katedros docentas Teemu Roosas pavadino šį beveik 2 mln. dolerių (1,8 mln. eurų) vertės projektą „Suomijos dovana Europai“ ir „pilietinio ugdymo DI kursais“ kiekvienam bloko piliečiui, kad jie galėtų susitvarkyti su vis didėjančia visuomenės skaitmenizacija ir galimybėmis, kurias darbo rinkai ir kitoms gyvenimo sritims siūlo DI.

Praktinis kursas apima pagrindines DI sąvokas nesigilinant į sudėtingesnes koncepcijas, tokias kaip programavimas, paaiškino docentas.

„Turime didžiulį potencialą Europoje, tačiau mums trūksta investicijų į DI“, – pažymėjo T.Roosas pridurdamas, kad žemynas susiduria su didele konkurencija DI srityje su tokiomis technologijų milžinėmis kaip Kinija ir JAV.

Suomijos susisiekimo ministras Timo Harakka praėjusią savaitę pareiškė, kad šiuo projektu jo šalis nori „parūpinti ES piliečiams ateities skaitmeninius įgūdžius ir… paskatinti Europos skaitmeninę lyderystę“.

Iniciatyvą apmokėjo Suomijos ūkio reikalų ir užimtumo ministerija, o pareigūnai pabrėžė, jog kursai tinka visiems ES piliečiams, nepriklausomai nuo jų amžiaus, išsilavinimo ar profesijos.

Nuo paleidimo 2018 metų pradžioje Suomijoje programa „DI elementai“ buvo itin sėkminga – tai yra populiariausias visų laikų Helsinkio universiteto, kurio šaknys siekia 1640 metus, siūlomas kursas. Programą internetu baigė jau daugiau nei 220 tūkst. žmonių iš daugiau nei 110 šalių, sakė T.Roosas.

Nemokamą dirbtinio intelekto kursą rasite šioje svetainėje.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Diena.lt
Diena.lt
(20)
(3)
(17)

Komentarai ()