Prieš skrydį - nėštumo testas - ką sumanė Honkongo oro linijų darbuotojai?  ()

Honkongo oro linijų bendrovė „Hong Kong Express“ atsiprašė po to, kai prieš skrydį į Ramiojo vandenyno vakaruose esančią JAV priklausančią Saipano salą keleivei liepė atlikti nėštumo testą, trečiadienį pranešė CNN.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Pigių skrydžių bendrovė „Hong Kong Express“ sulaukė visuomenės pasipiktinimo, kai 25 metų japonė žiniasklaidai papasakojo, jog ją, besiregistruojančią į skrydį Honkongo tarptautiniame oro uoste, sulaikė „Hong Kong Express“ darbuotojai ir reikalavo, jog ši atliktų „tinkamos skristi“ įvertinimą. Tai reiškė, kad moteris turėjo atlikti nėštumo testą.

„Tai buvo labai žeminanti patirtis“, – „Wall Street Journal“ pasakojo japonė ir pridūrė, kad oro linijų bendrovė nurodė, jog toks testas yra būtinas moterims, „kurių kūno dydis ar forma primena nėščią moterį“.

Keleivė teigė, kad oro linijų darbuotojai ją palydėjo į prausyklą ir padavė nėštumo testą – neleido jos įlaipinti į lėktuvą tol, kol negavo neigiamo testo atsakymo.

„Norėtume atsiprašyti už sukeltą stresą“, – rašoma oro linijų pranešime CNN.

Pranešime taip pat teigiama, kad Saipano valdžios institucijos oro linijoms „Hong Kong Express“ darė spaudimą sustiprinti keleivių patikrinimus.

„Nuo 2019 metų vasario ėmėmės specialių priemonių skrydžiams į Saipaną tam, kad nebūtų pažeidžiami imigracijos įstatymai“, – teigiama pranešime.

„Pripažįstame tokių veiksmų sukeltus rūpesčius keleiviams, todėl nedelsdami stabdome šią praktiką tol, kol ją peržiūrėsime“, – rašė „Hong Kong Express“ atstovai.

Gimdymo turizmas

Vienos iš JAV teritorijų Marianos šiaurinių salų sandraugos sostinė Saipanas tapo populiariausia vadinamojo gimdymo turizmo vieta. „Gimdymo turizmas“ – tai užsienio piliečių praktika gimdyti JAV teritorijoje siekiant užtikrinti, kad jų kūdikiai taptų Amerikos piliečiais.

Tai lėmė išskirtinė Marianos šiaurinių salų imigracijos politika, leidžianti kai kurių valstybių, pavyzdžiui, Kinijos piliečiams čia lankytis be vizų, nors vizos jiems reikėtų norint aplankyti kitas JAV vietas.

Pastaraisiais metais gimdymo turizmas Marianos šiaurinėse salose tapo toks populiarus, kad čia atvykusiems turistams gimsta daugiau kūdikių nei nuolatiniams salų gyventojams.

Salų sveikatos ir gyvybinės statistikos tarnybos duomenimis, 2018 metais turistai salose pagimdė 582 kūdikius, o nuolatiniai gyventojai – tik 492. Daugiausia kūdikių gimė Kinijos turistams – iš 582 gimusiųjų tais metais, 575 buvo Kinijos šeimų.

Remiantis JAV skaičiavimais, 2018 metais Marianos šiaurėse salose gyveno šiek tiek daugiau nei 50 tūkst. gyventojų.

Gimdymo turizmo populiarumas Saipane paskatino valdžios institucijas imtis veiksmų, pavyzdžiui, daryti spaudimą oro transporto bendrovėms nuodugniau tikrinti keleivius.

Liepą sandraugos atstovų rūmai taip pat priėmė rezoliuciją, kuria siekiama sukurti pilietybės suteikimo apribojimus.

Jus soli principas, galiojantis JAV, automatiškai suteikia pilietybę JAV teritorijoje gimusiems kūdikiams.

Nors nėra įstatymo, draudžiančio nėščioms turistėms atvykti į JAV ar čia gimdyti, šalies pareigūnai anksčiau yra areštavę asmenis, vykdančius gimdymo turizmo operacijas.

Parengė Indrė Naureckaitė

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Lrytas.lt
Lrytas.lt
(9)
(2)
(7)

Komentarai ()