Štai kodėl yra būtina dirbtinio intelekto kontrolė: net paprasčiausia užduotis pagaminti sąvaržėlių gali virsti katastrofa ir planetos sunaikinimu (Video)  (1)

Fantastiniuose filmuose dažnai vaizduojami robotai ir kompiuteriai, kurių intelektiniai sugebėjimai stipriai lenkia žmonių galimybes. Nors šiandien tai tik filmų siužetų dalis, netrūksta tikinčių, kad tai taps realybe.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Žmogaus galimybes peržengiančio dirbtinio intelekto idėja nėra nauja, tačiau bėgant metams ir tobulėjant technologijoms vis labiau artėjama prie šio tikslo. Tokio dirbtinio intelekto galimybės būtų beribės ir turėtų gilias pasekmes. Manoma, kad dirbtinis intelektas per trumpą laiką galėtų padaryti tiek, kiek nuveikti visai žmonijai truko kelis tūkstantmečius. Tai sukeltų revoliuciją daugelyje sričių ir paskatintų dar daugiau mokslo atradimų. Tuo optimizmas ir baigiasi.

„Mokslo sriubos“ tinklalaidėje apsilankęs dirbtinio intelekto žinovas ir mašininio mokymosi inžinierius Dovydas Čeilutka atkreipė dėmesį į vieną svarbią problemą – dirbtinio intelekto kontrolę. Bene svarbiausia dirbtinio intelekto sistemos dalis yra jai suformuota užduotis. Tik iš pirmo žvilgsnio tai atrodo paprasta, nes net paprasčiausia užduotis gali virsti katastrofa. Dažnai pateikiamas pavyzdys – dirbtiniam intelektui sukurta užduotis gaminti sąvaržėles. Tokią užduotį sistema interpretuos tiesmukai ir stengsis, kad visos prieinamos medžiagos taptų sąvaržėlėmis, taip sunaikindama mūsų planetą. Anot, D. Čeilutkos, ne vienas technologijomis besidomintis filosofas ar su tuo dirbantis inžinierius bando išspręsti šią problemą, nes jos neišsprendus dirbtinio intelekto sukūrimas būtų labai pavojingas.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Mokslo sriuba
Mokslo sriuba
(21)
(21)
(0)

Komentarai (1)