Stebinantys skaičiai: kiek iš tikro kainuoja pagaminti „Xiaomi Mi 10 5G“ ir kodėl jo kaina visiškai teisinga  (6)

„Mi 10“ serijos išmanieji telefonai parduodami maždaug 130 eurų brangiau nei pirmtakai, bet kaina neišgąsdino pirkėjų – pirmoji 100 000 vienetų partija buvo išpirkta akimirksniu.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Nepaisant didžiulio susidomėjimo naujuoju „Xiaomi“ flagmanu, internete buvo piktinamasi augančiomis išmaniųjų telefonų kainomis. Į tai sureagavo pats gamintojas, pareikšdamas, kad kainos buvo nustatytos adekvačiai, o žmonės neatsižvelgia į svarbius ir daug kainuojančius naujųjų modelių patobulinimus.

Nepriklausomi ekspertai pabandė išsiaiškinti, kiek kainuoja pagaminti brangiausią „Xiaomi Mi 10 5G“ versiją.

Nors Kinijoje „Xiaomi Mi 10 5G“ galima nusipirkti už 600 JAV dolerių (tiesiai iš gamintojo, be didmenininko ir  pardavėjo antkainio), „Techinsights“ ataskaita parodė, kad pagaminti „Mi 10“ gamintojui kainuoja 440 USD. Kas į šią kainą įeina?

Visų pirma, lenktas „Mi 10“ ekranas kainuoja žvėriškus 90 USD. Tai iš tiesų didžiulė kaina, nes įprasti plokšti ekranai kainuoja apie 30 USD. Bet vyšnaitė ant torto – „Snapdragon 865“, kainuojantis apie 125 USD.

Teigiama, kad „Snapdragon 855“ kainuoja apie 65 USD po licencijavimo mokesčių ir šią kainą pagrindžia praėjusiais metais paviešinta „OnePlus 7 Pro“ ataskaita („Bill of Material“), kurioje nurodyta procesoriaus kaina siekė 70 USD. Tuo pačiu skaičiuojama, kad naujasis „Snapdragon 865“ yra dvigubai brangesnis nei jo pirmtakas. Tad neturėtų stebinti, kad „Snapdragon 865“ varomi flagmanai bus brangesni nei praėjusių metų telefonai. „Mi 10“ yra puikus to pavyzdys.

108 MP raiškos „ISOCELL Bright HMX“ kameros sensorius kainuoja apie 50 USD, o tai yra beveik keturis kartus brangiau nei 48 MP „IMX586“ jutiklis praėjusių metų „Mi 9“ telefone (13 USD). Taigi, „Mi 10“ atrodo brangus, tačiau reikia tam tikro konteksto. Vien tik apskaičiavus procesoriaus, ekrano ir pagrindinio fotoaparato jutiklio išlaidas, telefonas kainuoja 150 USD daugiau nei „Mi 9“.

Svarbu atkreipti dėmesį, kad į apskaičiuotą gamybos kainą neįeina gamintojo išlaidos technologijų vystymui, reklamai, mokesčiams ir kt. Dėl šios priežasties nereikėtų manyti, kad už 600 USD pardavusi prietaisą „Xiaomi“ 240 USD pasilieka kišenėje. Kita vertus, akivaizdu, jog Kinijos milžinės pelno marža kur kas mažesnė nei konkuruojančių gamintojų.

Kiek gi kainuoja „Mi 10“ iš parduotuvių įvertinant parduotuvės antkainį ir siuntimo kaštus? Lietuvoje šio telefono kol kas nėra iš viso, Kinijos parduotuvėse irgi jaučiamas milžiniškas deficitas. Yra tik keli pasiūlymai, kurių kainos tokios:

  • Banggood 693,40€, siuntimas į Lietuvą 1,82€. Turbūt geriausias variantas šiuo metu
  • AliExpress - nuo 812€, nedidelis likutis, siuntimas į Lietuvą apie 24€
Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Technologijos.lt
(12)
(1)
(11)

Komentarai (6)