Kas nutiktų, jei į C4 sprogmenų pakuotę pataikytų kulka? O jei šių sprogmenų gabalas įkristų į ugnį?  (3)

C4 - tai JAV Ginkluotųjų pajėgų naudojami plastikiniai sprogmenys. Juos tikrai esate matę įvairiuose filmuose. Civiliai taip pat gali naudoti C4 sprogmenis, nors civiliams skirta jų versija yra šiek tiek kitokia. Tačiau kodėl jie vadinami plastikiniais? Ir kas nutiktų, jei kas nors šautų į vieną tokių sprogmenų bloką?


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

C4 - tai „Composition C-4“. Tai - amerikietiškas plastikinių sprogmenų standartas. Juos sudaro 91 % RDX ((O2NNCH2)3), 5,3 % dioktilo sebamatas bei įvairios kitos rišančios medžiagos. Tarp jų - ir mineralinis aliejus arba variklio alyva - štai kuo skiriasi karinė ir civilinė C4 versijos.

C4 naudojamas griovimui. 8092 m/s sprogimo greitį pasiekiantys sprogmenys efektyviai sunaikinta plienines ir betonines konstrukcijas. Didžiulė 14WF426 standarto plieninė sija, kokios naudojamos daugelyje dangoraižių, gali būti perskelta pusiau naudojant vos 5,3-6 kg C4 sprogmenų. Gerai tai, kad jie yra plastiški - juos galima minkyti tarsi molį. Būtent dėl to šie sprogmenys ir vadinami plastikiniais. Sprogmenų formavimas padeda idealiai parinkti sprogimo kryptį.

Kitas C4 privalumas - stabilumas. Į C4 bloką galima šaudyti, jį galima padegti, įmesti į mikrobangų krosnelę, numesti nuo aukščiausio kalno ir jis vis tiek nesprogs. Tai yra labai saugūs sprogmenys.

C4 reikalingas detonatorius. Giliai į bloką įstatytas detonatorius sprogsta, sukeldamas smūginę bangą, kuri detonuoja C4 sprogmenis. Tai leidžia sukurti kontroliuojamus ir santykinai saugius sprogimus (saugius dėl to, kad sprogdinimus vykdantys žmonės gali ramiai ir užtikrintai palikti sprogdinimo vietą). Tačiau tai taip pat reiškia, kad C4 blokai gali sprogti dėl šalia įvykusių sprogimų. Jiems pakanka smūginės bangos, kurią gali sukurti ne tik detonatorius, bet ir, pavyzdžiui, sprogęs artilerijos užtaisas.

C4 sprogmenis, beje, pamėgo ne tik amerikiečiai, bet ir al-Qaeda. Šios teroristinės grupuotės mokymuose kalbama apie C4 gamybą ir naudojimą. Šie sprogmenys laikomi itin efektyviais. Juos taip pat naudojo Irako sukilėliai, Hezbollah ir kitos grupės.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Technologijos.lt
(48)
(5)
(43)

Komentarai (3)