Kad labai naudingas daiktas netaptų našta - vadovaukitės šiais patarimais: štai kaip tinkamai išsirinkti oro kompresorių ir ko tiesiog negalima ignoruoti  ()

Kur dažniausiai naudojamas oro kompresorius? Toks klausimas užduodamas dažnai, o atsakymas paprastas – autoservisuose. Namų garažui pakanka ir rankinės pompos, tačiau autoservisui to nepakaks. Autoservise prie oro kompresoriaus jungiama daug įrengimų ir įrankių, taip pat ir darbų apimtis nesulyginamai didesnė. Suslėgtas oras reikalingas dažymui, paviršių valymui ir pneumatiniams įrankiams. Tad, kaip išsirinkti patį tinkamiausią?


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Lietuvos autoservisus vienijančios „Motointegrator.com“ platformos atstovas Robertas Tamulevičius autoservisams pataria  įsivertinti savo poreikius prieš pradedant ieškoti, kuris oro kompresorius būtų tinkamiausias. Tiksliai nuspręskite, kam jį naudosite ir kokia bus apkrova.

Charakteristikos, lemiančios pasirinkimą

„Inter Cars Lietuva“ Autoservisų įrangos  ir įrankių skyriaus vadovas Darius Verbyla teigia, kad našumas yra svarbiausias parametras lemiantis oro kompresoriaus pasirinkimą. Našumas – tai oro kiekis per minutę, kurį tiekia kompresorius.

„Norint nustatyti šį rodiklį, įvertinkite kokius pneumatinius įrankius turite, kokį oro srautą jie sunaudoja. Pavyzdžiui, vidutinės galios veržliarakčiui reikia apie 200 litrų per minutę, vadinasi reikia įrenginio, kurio našumas 250-300 litrų per minutę. Atsargos reikia tam, kad neperkrautumėte kompresoriaus. Vadinasi kuo galingesnis veržliasukis  ar dažymo pistoletas, tuo našumas turi būti didesnis, kitu atveju įrenginys dažnai įsijungs, nuolat pumpuos orą, bet reikiamo slėgio nepasieks, perkais ir greičiau susidėvės“, – detalizuoja D. Verbyla.

Specialisto teigimu, renkantis oro kompresorių, svarbus ir rezervuaro tūris. Pasak jo, kuo didesnis rezervuaras tuo geresnės oro kompresoriaus charakteristikos ir tuo rečiau jis įsijunginės. Mažos apimties darbams užteka ir 25 litrų talpos, o autoservisams rekomenduojama pradėti rinktis nuo 50 ar 100 litrų. Rezervuarai, kurių tūris 150, 200 litrų ar didesni, skirti didesniems autoservisams.

„Prie pasirinkimą lemiančių charakteristikų taip pat reikėtų paminėti variklio galią. Šis parametras apibrėžia našumą ir slėgį, todėl teisingai pasirinkę pastarąsias charakteristikas automatiškai pasirinksite ir galią. Svarbiausia, kad variklis būtų apsaugotas nuo perkaitimo ir įtampos šuolių, kurie autoservisuose pasitaiko dažnai. Nepamirškite ir cilindrų skaičiaus. Kiekviename cilindre yra suslėgtas oras, tad kuo jų daugiau, tuo geresnės kompresoriaus charakteristikos. Yra ir vieno cilindro oro kompresoriai, kurie efektyviai dirba, tačiau didelio našumo modeliai, paprastai būna dviejų ar trijų cilindrų“, – aiškina D. Verbyla.

Esminiai patarimai renkantis oro kompresorių

Rinkdamiesi oro kompresorių autoservisui, atkreipkite dėmesį į:

  1. Buitinis ar profesionalus. Buitinių įrenginių parametrai ir vidiniai komponentai nėra tokie stiprūs ir jie neatlaikys kasdieninio pilnos dienos darbo. Mažiems autoservisams pakanka buitinio ar pusiau profesionalaus įrenginio, o dideliems autoservisams - reikalingas profesionalus.
  2. Pagrindiniai techniniai parametrai yra našumas ir slėgis. Mažiems autoservisams užtenka 200-300 litrų oro per minutę. Dideliems – 500 l/min. ir daugiau, o slėgis turėtų būti 10 barų ar didesnis. Sunkvežimių servisams verta rinktis kompresorių su 15barų darbiniu slėgiu.
  3. Rezervuaro tūris. Buitiniams ar mažos apimties darbams užteka ir 25 litrų talpos, o servisams rekomenduojama rinktis nuo 50 ar 100 litrų. Rezervuarai, kurių tūris 150, 200 litrų ar didesni, skirti didesniems servisams.
  4. Renkantis vienfazį ar trifazį, atkreipkite dėmesį, ar yra 380 voltų įvadas, nors didelei įmonei, kur reikia galios naudojami trifaziai įrenginiai.
  5. Horizontalusis yra efektyvesnis, tačiau vertikalus užima mažiau vietos.
  6. Vienos pakopos kompresorius yra silpnesnis nei dviejų pakopų, kadangi jo slėgis ir našumas yra mažesni.
  7. Jei įrenginį reikia dažnai judinti, labiausiai tinka stūmoklinis su ratukais. Dideliems autoservisams geriau rinktis dviejų ar trijų cilindrų stacionarų įrenginį, kadangi jis našus, o dirbs beveik be pertraukų.
  8. Adapterių skaičius. Vienu metu aptarnaujant kelis automobilius, patogu, kai prie vieno galingo kompresoriaus galima prijungti 2-3 įrankius.
  9. Džiovintuvas. Suslėgtame ore esanti drėgmė kondensuojasi ir reikia kaskart pašalinti vandenį. Gerai, kai anga kondensatui išleisti įrengta patogiai, o dar geriau, kai džiovintuvas veikia automatiniu režimu.
  10. Vadinamieji „tepaliniai“ ar „betepaliniai“. „Tepalinis“ oro kompresorius yra geras tuo, kad turi ilgą tarnavimo laiką, bet dažymui turite įdiegti aukštos kokybės filtrus, kitaip alyvos lašeliai sugadins dažytą paviršių. „Betepaliniai“ yra pigesni, tačiau jų resursas daug trumpesnis, vadinasi tinka ten, kur naudojami nedažnai.
  11. Tiesioginė ar diržinė pavara. Stūmoklinis, tiesiogine pavara oro kompresorius yra paprastos konstrukcijos ir tinka padangų montavimui, detalių smėliavimui, dažymui ar tiekti orą nedidelio galingumo pneumatiniams įrengimams. Oro kompresorius diržine pavara yra galingas, didelio našumo ir gali dirbti maksimaliomis apkrovomis, nepertraukiamu režimu.
Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(15)
(3)
(12)

Komentarai ()