Keisčiausias pasaulio „laivas“, kuris sukurtas taip, kad persiverstų: kam jis skirtas? (Video)  (3)

JAV laivyno tyrimų biuras turi vieną labai neįprastą okeanografinį įrengimą. Jis yra vadinamas Plaukiojančia instrumentine platforma (RP FLIP), o jį sugalvojo ir sukūrė Jūrinė medicinos laboratorija, priklausanti Kalifornijos universiteto Scrippso okeanografijos institutui. Tai nėra laivas – nors mokslininkai jame dirba ir gyvena ne vieną savaitę, tuo pačiu metu atlikdami mokslinius tyrimus atvirame vandenyne. Iš tiesų tai yra didžiulis specializuotas plūduras. Pati neįprasčiausia šios platformos savybė yra ta, kad ji gali persiversti.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Ši platforma yra 108 metrų ilgio, su nedidelėmis talpomis priekyje ir tuščiaviduriu balastu gale. Kai talpos būna pripildytos oru, platforma plūduriuoja horizontalioje padėtyje. Tačiau kai jos būna pripildytos vandeniu, platforma didžiąja dalimi (maždaug 90 metrų) panyra po vandeniu, o lengvesnė dalis lieka išnirusi paviršiuje. Platformai apsivertus, plūduriavimo galimybę platformai suteikia vandenys, esantys žemiau lygmens, kuris būtų veikiamas paviršiaus bangų – dėl ko tai yra stabili platforma, kurios neveikia bangavimas. Misijos pabaigoje suslėgtas oras yra pripompuojamas į balastines talpas apsemtoje platformos dalyje, o pati platforma sugrįžta į horizontalią padėtį, kad ją būtų galima nutempti į kitą vietą.

Apsivertimo metu visi darbuotojai stovi išoriniuose deniuose. Platformai verčiantis, deniai po truputį virsta pertvaromis, o pertvaros – deniais. Dauguma platformos kambarių turi dvejas duris – vienos naudojamos platformai esant horizontalioje padėtyje, o kitos – vertikalioje. Kai kurie kambariuose esantys baldai pagaminti taip, kad galėtų nesunkiai persikelti į kitą poziciją platformai apsivertus. Visa kita įranga turi būti išardyta ir perkelta. Kai kurie baldai – pavyzdžiui, stalas virtuvėje bei kriauklės vonios kambaryje – egzistuoja dviem vienetais, kad bent vienas nuolat būtų reikiamoje padėtyje. Visa apsivertimo procedūra trunka 28 minutes. Kai platforma būna vertikalioje padėtyje, virš vandens būna išnirę penki jos aukštai.

Platforma buvo sukurta prieš beveik 60 metų – 1962 metais. Ją sukūrė du Scrippso instituto mokslininkai – Fredas Fisheris ir Fredas Spiessas – nes jiems reikėjo tylesnės ir stabilesnės vietos po vandeniu sklindančių garso bangų tyrimams. Laivai šiam tikslui nebuvo labai tinkami, kadangi jie siūbuoja.

Platfroma buvo sukurta bangų aukščio, akustinių signalų, vandens temperatūros ir tankio tyrimams, taip pat meteorologinių duomenų rinkimui. Dėl nereikalingų akustinių trikdžių, kurie trukdytų tyrimus, platforma neturi nei variklių, nei kitokios varomosios jėgos. Ją reikia nutempti į atvirus vandenis, kur ji laisvai plūduriuoja arba yra pritvirtinama. Kai platforma yra vertikalioje pozicijoje, ji yra itin stabili ir tyli.

Nuo pirmųjų bandymų, kuriuos atliko F.Fisheris ir F. Spiessas, naudojant platformą buvo surinkta daug svarbių duomenų. Įspūdingąja platforma buvo tyrinėjamas audros bangų formavimasis, seisminių bangų judėjimas, kaip vandenynai ir atmosfera keičiasi prie skirtingos šilumos, kaip po vandeniu sklinda garsai, kuriuos leidžia jūrų gyvūnai – ir kita.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Lrytas.lt
Lrytas.lt
(34)
(4)
(30)

Komentarai (3)