Domenas .tv jums tikrai matytas, bet ar žinote, ką jis reiškia?  ()

Domenas .lt reiškia, kad svetainė yra lietuviška, .org žymi organizaciją, o .com - komercinę svetainę. Na, bent jau taip turėtų būti, nors dažnai domenų pasirinkimas yra pakankamai laisvas. Įvairios vaizdo įrašų svetainės naudoja domeną .tv, nes jis žymi televiziją. Bet ar tikrai?


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Iš tikrųjų, domenas .tv priklauso Tuvalu - mažytei mikrovalstybei Polinezijoje. Tuvalų gyvena mažiau nei 12 tūkstančių žmonių. Tuvalu yra graži nepriklausoma valstybė, tačiau ji yra tokia atoki, kad turistų čia nėra daug. Kita vertus, Tuvalu gyventojai yra puikūs jūreivystės specialistai, todėl kartais jauni jūreiviai čia atvyksta semtis patirties.

Tuvalu žino, kad .tv domenas puikiai tinka televizijoms ir vaizdo įrašus kuriančioms įmonėms. Tiesą sakant, ši mažytė valstybė netgi nori, kad šalies domenas būtų taip naudojamas, nes už .tv naudojimą surenkamos lėšos sudaro net 10 % vyriausybės biudžeto. Tuvalu netgi rūpinosi, kad interneto kultūros aušroje .tv domenas būtų gerai žinomas. Vietinių .tv svetainių iš tikrųjų beveik nėra, neskaitant vyriausybines institucijas.

Garsiausia .tv domeną naudojanti svetainė tikriausiai yra twitch.tv. 2011 metais atidaryta tiesioginių vaizdo transliacijų platforma dabar yra „Amazon“ dalis. Kažin, ar domenas prisidėjo prie šios sėkmės, bet 2014 metais, netrukus po to, kai „Amazon“ įsigijo „Twitch“, startuolio vertė perkopė milijardą dolerių.

.tv domeną naudoja ir nemažai didelių žiniasklaidos korporacijų, įskaitant didžiausias televizijas ir vaizdo įrašų platformas. Tuvalu valstybei tai yra neblogos pajamos, tačiau mikrovalstybė Ramiojo vandenyno viduryje nėra pajėgi prižiūrėti .tv domeno naudojimą ir jį reklamuoti, todėl šios paslaugos perkamos užsienyje. Iki 2021 metų tai darys amerikiečių bendrovė „VeriSign“.

.tv domenas nėra vienintelis toks populiarus. Pavyzdžiui, kitos Polinezijos salos Niujės domenas .nu yra populiarus tarp Skandinavijos valstybių, nes nu ne vienoje kalboje reiškia dabar. Ekvadoro domenas .ec Japonijoje naudojamas elektroninės prekybos parduotuvėms žymėti. O Mikronezijos Federacinių Valstijų domenas .fm dažnai naudojamas radijo stočių svetainėms.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Technologijos.lt
(18)
(3)
(15)

Komentarai ()

Susijusios žymos: