Ar iš susirinktų nuolaužų jiems tai pavyks? Iranas bandys atkurti amerikiečių „Global Hawk“ droną, kurį numušė praeitą vasarą  ()

„Northrop Grumman RQ-4 Global Hawk“ - vienas pažangiausių amerikietiškų karinių dronų. Kad ir koks kietas jis būtų, niekas nėra nepažeidžiamas - Iranas vieną tokį droną numušė praeitų metų vasarą. Nemažą dalį „Global Hawk“ detalių Iranas susirinko iš Persijos įlankos ir dabar, panašu, bandys atkurti drono technologijas.


Visi šio ciklo įrašai

  • 2020-07-17 Ar iš susirinktų nuolaužų jiems tai pavyks? Iranas bandys atkurti amerikiečių „Global Hawk“ droną, kurį numušė praeitą vasarą  ()

Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

2019-ųjų birželį „Global Hawk“ paragavo iš Irano paleistos žemė-oras raketos. Skraidantis robotas, kainuojantis apie 123 milijonus dolerių, krito kaip pašautas paukštis tiesiai į Persijos įlankos vandenis. Dalis drono komponentų nuskendo kone iš karto, kiti dar plūduriavo, laikomi susidariusių oro kišenių.

Iranas, kuris JAV laiko savo amžina prieše, žinoma, nori patyrinėti „Global Hawk“ iš arčiau. Tačiau numuštas dronas ne šiaip grakščiai nusileido į vandenį - jis subyrėjo į šimtus detalių. Tiesą sakant, tokia galimybė greičiausiai buvo numatyta dar kuriant orlaivį - net ir numuštas dronas turi išsaugoti karines technologines paslaptis. Tačiau, kaip praneša „Forbes“, Iranas  jau bando atkurti „Global Hawk“.

Tikslas, žinoma, nėra suremontuoti droną taip, kad „Global Hawk“ vėl skristų. Iraną domina tik orlaivio technologijos. Mažų mažiausiai tai padėtų surasti silpnąsias ginklo vietas, kurias būtų galima išnaudoti ginantis nuo amerikietiškų dronų ateityje. Arba, jei Iranas turėtų tokias technologines galimybes ir šiek tiek ambicijų, dalį tų technologijų būtų galima nukopijuoti kuriant savo droną. Tik JAV sunkiai gali patikėti, kad Islamo revoliucijos gvardijos laivynas iš tikrųjų išsižvejojo ką nors svarbaus iš Persijos įlankos.

Pirmą kartą visuomenei numušto „Global Hawk“ dalys buvo parodytos dar praeitų metų rugsėjį. Tačiau tai buvo tik sparnai ir dalis fiuzeliažo. Jutikliai, avionika, kompiuteriai ir kitos svarbios dalys yra per sunkios, kad išsilaikytų ant vandens. Nors Iranas praneša, kad technologiniai mazgai buvo iškelti nuo įlankos dugno, pastebima, kad šios šalies laivynas neturi įrangos tokioms operacijoms.

Tinkamos įrangos turi kitos šalys, kurios taip pat norėtų „Global Hawk“ paslapčių. Pavyzdžiui, Rusija. Tačiau sunku pasakyti, ar Iranas tikrai turi ką nors svarbaus. Irano atstovai teigia, kad jiems pavyko surasti „kodus ir slaptažodžius“, leidžiančius išjungti net už „tūkstančių kilometrų“ esantį droną. Tai labai mažai tikėtina - amerikiečiai teigia, kad jokių kodų ir slaptažodžių apskritai nėra.

Taigi, „Global Hawk“ dalys, dabar tyrinėjamos Irane, greičiausiai ir liko tik propagandos priemone. Kita vertus, JAV pajėgos dabar visada turės svarstyti galimybę, kad Iranas ir jam draugiškos šalys apie „Global Hawk“ žino daugiau nei žinojo anksčiau.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Technologijos.lt
(13)
(3)
(10)

Komentarai ()