Kaip efektyviai prižiūrėti vilkikus ir sunkvežimius?  ()

Vilkikai – specializuotos transporto priemonės, skirtos vilkti priekabas, nesavaeigę techniką ar transporto priemones.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Vilkikų panaudojimo spektras yra išties platus, tad nenuostabu, kad jų paklausa tiek tarp individualių gyventojų, tiek tarp verslo įmonių – ypač didelė.

Nepaslaptis ir tai, kad vis daugiau ir daugiau kalbama apie automatinius ir savaeigius Vilkikus.

Negana to, sugedus vilkikui, net ir naudotos sunkvežimių dalys gali pakeisti sugedusias vilkiko dalis, tad vilkiko įsigijimas yra labai praktiškas pasirinkimas norintiems sutaupyti.

Jeigu naudojatės vilkiku arba planuojate jį įsigyti, svarbu atminti, kad ši transporto priemonė taip pat reikalauja specifinės priežiūros. Jeigu nebus rūpinamasi vilkiko būkle, padidės gedimų rizika, kas reiškia ir didesnius finansinius nuostolius vilkikų ar sunkvežimių remonto atveju.

Pateikiame esminius patarimus, kaip prižiūrėti vilkikus, kad sumažintumėte jų gedimų riziką ir kuo ilgiau išlaikytumėte kokybišką transporto priemonės būklę:

Reguliariai keiskite tepalus

Tokioms priemonėms, kaip vilkikai, reikalingas gana didelis kiekis tepalų, tad svarbu, kad vilkikų savininkai nepamirštų reguliariai atnaujinti tepalus ir sutepti transporto priemonės dalis – kitu atveju ženkliai padidėja gedimų (ypač – variklio) rizika.

 

Kiekvieną kartą prieš vilkikui pradedant atlikti savo darbą, būtų naudinga patikrinti tepalų sąnaudas.

Tikrinkite oro aušinimo radiatorių

Prieš naudojant vilkiką, pravartu patikrinti, ar oro aušinimo radiatorius tinkamai veikia. Oro aušinimo radiatorius užtikrina, kad transporto priemonė neperkaistų ir neatsirastų variklio gedimai.

Rūpinkitės padangomis

Vilkiko padangos yra viena svarbiausių transporto priemonės dalių – svarbu ne tik investuoti į jų kokybę, bet ir priežiūrą. Bent kartą per savaitę ar prieš naudojant vilkiką patikrinkite, ar padangų spaudimas yra optimalus, ar jos nėra pažeistos, ar tinkamai laikosi ant ratlankių – tai užtikrins vilkiko efektyvumą ir ilgaamžiškumą.

Tikrinkite stabdžius

Stabdžių gedimas gali būti pražūtingas, jeigu vilkikas jau važiuoja kelyje. Kaskart prieš kelionę patikrinkite, ar stabdžių veikimas nėra sutrikęs: jeigu stabdžiai skleidžia įtartinus ar neįprastus garsus, vibracijas – svarbu, kad juos apžiūrėtų ir patikrintų profesionalas.

 

Reguliariai plaukite ir išvalykite

Reguliarus vilkiko plovimas yra pagrindinė prevencinė priemonė, siekiant išlaikyti reprezentatyvią transporto priemonės išvaizdą. Kita vertus, plovimas ir valymas svarbus ne tik dėl to, kad transportas blizgėtų, tačiau ir tam, kad smėlis, purvas, sniegas ar lietus nepažeistų vilkiko išorės dalių (pavyzdžiui, jų subraižymo).

Stebėkite, ar nereikia atnaujinti vilkiko dalių

Nepaisant to, kad transporto priemonė kas metus bus apžiūrima profesionalų, atliekant visavertišką servisą, tam tikros vilkiko dalys kaip kuro bakai gali susidėvėti anksčiau laiko. Kaip jau minėta, gera žinia yra ta, jog naudotos sunkvežimių dalys gali atitikti vilkiko dalis yra būti tinkamu jų pakaitalu.

Bent kartą per mėnesį patikrinkite visas svarbiausias vilkiko dalis: jei kuri nors iš jų susidėvėjusi – laikas atnaujinti. Neatnaujinus susidėvėjusių vilkiko dalių, gali sutrikti transporto priemonės veikimas, o blogiausiu atveju tai gali sukelti pavojingų situacijų kelyje.

 

Tikrinkite elektros laidų ir mazgų būklę

Šis aspektas ypač svarbus prieš kiekvieną kelionę. Jei sutrinka elektros laidų ir mazgų veikimas, tai gali sąlygoti ne tik vilkiko žibintų susilpnėjimą ar netolygų veikimą, bet ir rimtesnes problemas, pavyzdžiui, hidraulinės įrangos gedimus.

Neatlikite visko patys – kreipkitės į profesionalus

Kad ir kaip norėtųsi sutaupyti finansus ir bandyti kuo daugiau transporto priežiūros ar remonto darbų atlikti patiems, tai ne visuomet yra geriausias sprendimo būdas. Net ir susidūrus su menku gedimu, patartina jį aprodyti šią sritį išmanatiems specialistams – taip būsite tikri, kad gedimas bus sėkmingai išspręstas ir nepakenks transporto priemonės veikimui.

Be to, kaip ir bet kokiai transporto priemonei, taip ir vilkikams reikalinga kasmetinė profesionalų apžiūra, atliekant pilną vilkiko servisą.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(0)
(0)
(0)

Komentarai ()

Susijusios žymos: