Kam senjorui išmanusis? Nustebsite, ką jie moka ir veikia su telefonu bei kokius klausimus uždavinėja  ()

Visuomenėje susiformavusi nuomonė, neva garbaus amžiaus žmonėms technologijos svetimos, o jei senjoras ir moka naudotis išmaniuoju, tai juo tik skambina ir žinutes siunčia. Šį mitą griauna „Telia“ salonų darbuotojai: daugybė garbaus amžiaus žmonių yra įvaldę išmaniuosius, o jų užduoti klausimai neretai nustebina.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Šeštadienį minimos Pasaulinės informacinių technologijų plėtros dienos vienas iš svarbiausių tikslų yra didinti visuomenės technologinį raštingumą. „Telia“ klientų patirties vadovės Gretos Buinevičiūtės teigimu, skaitmeninė atskirtis tarp kartų vis dar egzistuoja. Lietuvoje išmaniaisiais telefonais naudojasi 98 proc. 16–34 metų amžiaus gyventojų. Tuo tarpu 55–64 metų amžiaus grupėje išmaniuosius turi jau 61,5 proc., tarp dar vyresnių (65-74 metų) tokių yra beveik perpus mažiau, 34,5 proc., rodo Lietuvos statistikos departamento 2020 metų duomenys.

Visgi G. Buinevičiūtė pabrėžia, kad ir tos pačios kartos atstovai technologijas dažnai būna įvaldę skirtingai.

Problemų sprendėjai ir atradėjai

„Kalbant apie mūsų salonuose besilankančius vyresnio amžiaus žmones, juos būtų galima padalinti į dvi grupes. Pirmoji – problemų sprendėjai. Šiems klientams reikalinga paprasta pagalba, pavyzdžiui, perskaityti gautas SMS žinutes, peržiūrėti neatsakytus skambučius, įvesti ar ištrinti kontaktinį asmenį iš telefonų knygos. Antroji – atradėjai. Jie jau klausia apie telefono nustatymus, paruošimą paprastam naudojimui, programėlių atsisiuntimą, reikalingą gigabaitų kiekį ir panašiai“, – sako G. Buinevičiūtė.

 

Šias senjorų grupes vieną nuo kitos aiškiai skiria vienas paprastas dalykas. Problemų sprendėjai dar nesinaudoja internetu telefone, o jų klausimai dažniausiai būna susiję su telefono funkcionalumais.

Tuo tarpu atradėjai naudojasi internetu, todėl ir pagalbos prašo ne tik dėl telefono naudojimo, bet ir dėl jame esančių programėlių, socialinių tinklų, vaizdo skambučių, dalinimosi failais. Pastaruoju metu jie vis dažniau prašo rekomenduoti svarbiausias programėles, kad jų telefonas būtų „madingas“, o programėlės ir jų turinys ne ką prastesnis nei anūkų.

Išmanųjį renkasi pagal kamerą

 

Anot „Telia“ ekspertės, išmaniesiems senjorams aktualiausia tema – nuotraukos. Būtent dėl jų vyresnio amžiaus žmonės dažnai renkasi aukštos klasės išmaniuosius su geresnės kokybės kameromis, kad galėtų įamžinti kiekvieną akimirką ir dalintis jomis su savo draugais, artimaisiais.

„Natūralu, kad kyla daug klausimų dėl „Facebook“, „Skype“ ir panašių programėlių. Beje, teiraujasi žmonės ne tik kaip išsiųsti nuotrauką ar paskambinti artimiesiems vaizdo skambučiu, bet ir kaip feisbuke rasti savo jaunystės draugus bei su jais susisiekti“, – pastebi G. Buinevičiūtė.

Anot jos, atsižvelgiant į išmaniųjų telefonų paklausos augimą tarp vyresnio amžiaus pirkėjų, veikiai ateis diena, kai Lietuva pasivys JAV, kur išmaniuosius naudoja trys iš keturių žmonių, vyresnių nei 55 metai – tokius duomenis pateikia tyrimų bendrovė „Deloitte“.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(1)
(1)
(0)

Komentarai ()